Sa kakvim optužbama se suočava Tramp i njegova porodica: Više od 250 miliona dolara u nezakonitim poslovima...

Tužba je još jedna poteškoća u nizu pravnih izazova s kojima se Tramp suočava više od godinu i po dana nakon što je napustio Bijelu kuću i u vrijeme kada aktivno pokazuje namjere o ponovnoj kandidaturi za predsjednika 2024. Pojedini stručnjaci smatraju da bi nova tužba pak mogla poremetiti Trampovu predsjedničku kandidaturu, pišu svjetski mediji

3896 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Građanska tužba u Njujorku tereti porodicu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa za "nevjerovatnu" prevaru. Tužba znači da bi se mogli suočiti sa znatnim finansijskim kaznama i zabranom da budu na vodećim mjestima bilo koje kompanije koja posluje u državi Njujork, piše Radio Slobodna Evropa.

Tužba je još jedna poteškoća u nizu pravnih izazova s kojima se Tramp suočava više od godinu i po dana nakon što je napustio Bijelu kuću i u vrijeme kada aktivno pokazuje namjere o ponovnoj kandidaturi za predsjednika 2024. Pojedini stručnjaci smatraju da bi nova tužba pak mogla poremetiti Trampovu predsjedničku kandidaturu, pišu svjetski mediji.

Rezultat dvogodišnje istrage

Državna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms podnijela je u srijedu, 21. septembra tužbu tereteći bivšeg predsjednika Trampa, troje njegove odrasle djece i rukovodioce u njegovoj kompaniji da flagrantno manipulišu imovinom i drugim procjenama imovine kako bi obmanuli banke, brokere osiguranja i poresku upravu. Ove navodne manipulacije su imale za cilj da im obezbijede bolje kamatne stope na bankarske kredite i polise osiguranja kao i smanjenje poreskih obaveze, napisao je Vašington post.

Građanska tužba na 222 stranice traži od Vrhovnog suda Njujorka da zabrani Trampu, kao i njegovoj djeci Donaldu Trampu junioru, Ivanki i Eriku da budu izvršni direktori u bilo kojoj kompaniji u Njujorku, te da kompaniji Tramp organizacija zabrani preuzimanje bilo koje komercijalne nekretnine ili primanje kredita od bilo koje finansijske institucije registrovane u Njujorku na pet godina.

Tužbom kancelarija tužiteljke nastoji da, naglašava list, povrati više od 250 miliona dolara u nezakonito stečenim poslovima i zaradama putem navodnih obmanjujućih praksi uprkos tome što su znali da su nezakoniti. Iako tužba sama po sebi nije krivično gonjenje, tužiteljka Džejms je rekla da je eventualna kršenja saveznog zakona uputila Ministarstvu pravde i Poreskoj upravi.

"Tvrditi da imate novac koji nemate ne predstavlja umjetnost posla. To je umjetnost krađe", rekla je Džejms u srijedu, aludirajući na naslov knjige bivšeg predsjednika iz 1987.

Građanska tužba navodi drastične manipulacije Trampovim portfeljem lične imovine - navodno po njegovom nalogu i uz pomoć rukovodilaca Tramp organizacije - u izjavama datim finansijskim institucijama i osiguravajućim kompanijama. Navodi da je prava vrijednost njegove imovine prikrivena pažljivim pregledom izvještaja i promjenom metodologija korištenih za različite proračune.

Tužba, podnesena Vrhovnom sudu Njujorka, rezultat je više od dvogodišnje istrage koju su Tramp i njegova porodica u više navrata nazvali "lovom na vještice". Ako bi Vrhovni sud zabranio kompaniji Tramp organizacija da kupuje bilo kakvu nekretninu ili uzima bilo kakve kredite, nejasno je, ističe Vašington post, kako bi kompanija mogla nastaviti s radom, čak i bez Trampovih na čelu.

Precijenjene milijarde dolara

Tužiteljka Džejms ističe da u "novim i zapanjujućim detaljima" tužba izlaže kako su Trampovi godišnji finansijski izvještaji bili zbirka laži te da su na prevaru precijenili svoju imovinu za milijarde dolara, piše Njujork tajms.

Izjave Trampove kompanije - godišnji zapisi koji uključuju procijenjenu vrijednost kompanije i njenih dugova - divlje su naduvali vrijednost gotovo svake njene nekretnine, navodi se u tužbi. Među njima su Mar-a-Lago na Floridi, Tramp tauer i 40 Volstrit na Menhetnu.

Kompanija je, ukazuje list na navode iz tužbe, takođe rutinski odbacivala procjene spoljnih stručnjaka. Nakon što je banka naručila procjenu koja je utvrdila da 40 Volstrit vrijedi 200 miliona dolara, Trampovi su ga odmah procijenili na duplo veći iznos. Sve u svemu, u tužbi se navodi da 11 godišnjih finansijskih izvještaja Trampa uključuje više od 200 lažnih i obmanjujućih procjena vrijednosti imovine.

U još jednom primjeru navedenom u slučaju, nezavisni stručnjak je procijenio stanove u njegovoj zgradi na Park aveniji u vrijednosti od 750.000 dolara a Tramp organizacija ih je 2011. i 2012. umjesto toga procijenila na skoro 50 miliona dolara.

Tramp je dugo koristio neto vrijednost svoje kompanije kako bi izgradio javnu ličnost milijardera, što je, napisao je Njujork tajms, imidž koji je podupirao njegovu početnu kandidaturu za Bijelu kuću. Ali, prema riječima tužiteljka Džejms, imao je finansijsku motivaciju za naduvavanje vrijednosti imovine.

Ipak, njen slučaj protiv Trampa bi mogao biti teško dokaziv, ukazuje list, dodajući da su procjene imovine često subjektivne, a finansijski izvještaji uključuju odricanje od odgovornosti u kojem se navodi da nisu revidirani. Kada bi došlo do suđenja, njegovi advokati bi najvjerovatnije naglasili da banke, koje su Trampu dale kredite, teško da su žrtve i da je neke kredite Tramp otplatio i prije dospijeća.

Takođe, ističe njujorški list, poznato je da Tramp ne koristi imejl, tako da instrukcije koje je dao svojim zaposlenima o finansijskim izvještajima kompanije možda neće biti u pisanom obliku. Nedostatak elektronske pošte ili svjedoka unutar njegove kompanije - koji bi bio spreman svjedočiti protiv njega – mogao bi zakomplikovati napore tužiteljke Džejms da pokaže da su Trampovi namjerno koristili svoje finansijske izvještaje za bankovne prevare.

"Lov na vještice"

Nakon što je objavljena vijest o tužbi njujorške tužiteljke, bivši američki predsjednik je negirao njene tvrdnje obacujući tužbu kao "još jedan lov na vještice", ističe londonski Tajms.

Tramp je uveče 21. septembra, za Foks njuz rekao da su sve procjene njegovih kompanija provjerile "banke koje imaju najbolje advokatske firme na svijetu" prije nego što je bilo kakav novac promijenio vlasnika i da su procjene dolazile s odricanjem odgovornosti.

Rekao je i da je odbio da riješi tužbu prije nego što je dospjela u ovu fazu "jer kako da platite nešto, čak i ako je to mala suma novca, ako niste krivi?", dodavši da je vrijednost Tramp organizacije "zaista visoka".

U postu na svojoj društvenoj mreži Truth Social, Tramp je tužbu nazvao "još jednim lovom na vještice rasističkog državnog tužioca", dok je njegov sin Erik tvitovao: "Leticija Džejms ne radi za kancelariju državnog tužioca – ona radi za DNC (Demokratski nacionalni komitet)".

Tramp je, naglašava londonski list, nevjerovatnu podršku dobio od bivšeg glavnog tužioca Bila Bara, kojeg je bivši predsjednik smijenio i koji je ranije kritikovao Trampove neosnovane tvrdnje o izbornoj krađi.

"Teško mi je da ne zaključim da je to politički hit posao", rekao je Bar naglasivši kako misli da je u pitanju zloupotreba položaja, lov na glave i ciljanje na pojedinca jer je tužiteljka "vodila kampanju za funkciju obećavajući da će krenuti na Trampa".

Brojne i ozbiljne istrage

Pravne opasnosti Donalda Trampa postale su nepremostive i mogle bi ugušiti nade bivšeg američkog predsjednika da će se vratiti na izbore, napisao je Gardijan ukazujući na ocjene političkih analitičara i pravnih stručnjaka.

Građanska tužba, koju je podnijela njujorška državna tužiteljka, dolazi u vrijeme kada FBI istražuje Trampovo držanje osjetljivih vladinih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi, a posebna velika porota u Džordžiji razmatra jesu li on i drugi pokušali uticati na državne izborne zvaničnike nakon njegovog poraza u toj državi gdje je Džozef Bajden proglašen pobjednikom.

Bivši američki predsjednik je u više navrata nagovijestio da namjerava ponovo da se kandiduje za Bijelu kuću 2024. Međutim, naglašava Gardijan, kaskada krivičnih, građanskih i kongresnih istraga još bi mogla osujetiti njegove namjere.

"Gotov je", rekao je Alan Lihtman, profesor istorije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, naglasivši da Tramp nosi "previše tereta, previše prtljaga da bi mogao ponovo da se kandiduje".

Nijedan prethodni bivši predsjednik nije se suočio sa toliko brojnim i tako ozbiljnim istragama, ističe britanski dnevnik, dodajući kako su prošlog mjeseca agenti FBI su pretražili Mar-a-Lago i zaplijenili službene dokumente označene strogo povjerljivo, tajno i povjerljivo. Tramp se suočava s mogućom optužnicom za kršenje Zakona o špijunaži, opstrukciju federalne istrage ili pogrešno rukovanje osjetljivim državnim zapisima.

Ministarstvo pravde također istražuje njegovu ulogu u brutalnom napadu njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara koji su imali namjeru da, napisao je Gardijan, spriječe ovjeru Bajdenove izborne pobjede. Napori ministarstva su pojačani paralelnom istragom koju je vodio odbor Predstavničkog doma, čija bi saslušanja trebala biti nastavljena sljedeće sedmice.

Bonus video: