"novi istorijski sporazum"

UAE će snabdijevati Njemačku tečnim gasom i dizelom

Tamošnji mediji prenijeli su da je tokom septembra bila direktna isporuka dizela Berlinu i dodali da će Njemačka u toku 2023. godine dobijati oko 250.000 tona tog goriva mjesečno

4438 pregleda 3 komentar(a)
Olaf Šolc i Muhamed bin Zajed Al-Nahjan, Foto: REUTERS
Olaf Šolc i Muhamed bin Zajed Al-Nahjan, Foto: REUTERS

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Njemačka potpisali su danas tokom posjete njemačkog kancelara Olafa Šolca Abu Dabiju, sporazum koji predviđa snabdijevanje Njemačke 2022. i 2023. godine, tečnim gasom i dizelom.

Ministar industrije UAE Sultan al-Džaber pozdravio je "novi istorijski sporazum" koji "jača rastuće energetsko partnerstvo između UAE i Njemačke", prilikom potpisivanja sporazuma u prisustvu Šolca, prenijeli su mediji.

Šolc, koji se sastao sa predsjednikom UAE Muhamedom bin Zajedom Al-Nahjanom, takođe prisutnim prilikom potpisivanja, pozdravio je sporazum o "energetskoj bezbjednosti".

Sporazumom je predviđen izvoz tečnog prirodnog gasa u Njemačku krajem 2022. a zatim isporuka dodatnih količina 2023. godine.

Tamošnji mediji prenijeli su da je tokom septembra bila direktna isporuka dizela Berlinu i dodali da će Njemačka u toku 2023. godine dobijati oko 250.000 tona dizela mjesečno.

Šolc se nalazi na kratkoj turneji po zemljama Zaliva. U subotu je boravio u Saudijskoj Arabiji, danas je u UAE a krajem dana će posjetiti Katar.