Blinken: Bili smo u kontaktu s Rusijom zbog prijetnje nuklearnim oružjem

"Veoma je važno da Moskva čuje od nas i zna od nas da bi posljedice bile užasne. I mi smo to vrlo jasno rekli", kazao je američki državni sekretar

6708 pregleda 4 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je za televiziju CBS da je Vašington bio u direktnom kontaktu s Moskvom zbog prijetnji upotrebe nuklearnog oružja.

„Da, bili smo u kontaktu. Veoma je važno da Moskva čuje od nas i zna od nas da bi posljedice bile užasne. I mi smo to vrlo jasno rekli“, rekao je Blinken u intervjuu za CBS, odgovarajući na pitanje da li su SAD bile u kontaktu sa Rusijom zbog prijetnji nuklearnim ratom.

Kako je rekao Blinken, Kremlj ima nuklearni „lanac komandovanja“, ali je i neizvjesno da li bi iko rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „ne“ ukoliko on odluči da upotrijebi nuklearno oružje, prenosi N1.

Blinken je odbio da precizira kako će Sjedinjene Države odgovoriti u slučaju eventualne upotrebe nueklearnog oružja. Rekao je samo da administracija ima plan.

Na pitanje novinara da li je to plan koji će spriječiti treći svjetski rat, američki državni sekretar je odgovorio da je predsjednik SAD Džo Bajden odlučan u tome da se rat u Ukrajini ne proširi.

Istakao je referendum o pripajanju ukrajinskih regiona Rusiji nikada neće biti priznat.

Prema riječima američkog državnog sekretara, u ovom trenutku nema pregovora s Rusijom o okončanju rata u Ukrajini.

„Nema pregovora, jer Rusija nije pokazala nikakvu volju da se uključi u ozbiljnu diskusiju. Ako i kada se to promijeni, uradićemo sve što možemo da podržimo diplomatski proces“, istakao je Blinken.

Bonus video: