Uragan Ian pogodio Floridu: Katastrofalne poplave, nestanak struje...

Guverner Floride Ron De Santis izjavio je da je ovo vjerovatno "jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu"

8768 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Florde, Foto: Reuters
Detalj sa Florde, Foto: Reuters

Uragan Ian pogodio je američku državu Floridu, praćen silovitim vjetrom i obilnim padavinama koje su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te američke savezne države.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride, na obalama Meksičkog zaliva, dobilo je naredbu ili upozorenje za evakuaciju, u trenutku kada se približavao uragan Ian, koji prije toga pogodio Kubu.

"Uragan je prouzrokovao katastrofalne poplave", kaže se u saopštenju Nacionalnog centra za uragane, prenosi AP.

Ian je u srijedu pretvarao ulice u rijeke i rušio je drveće u jugozapadnoj Floridi, uz vjetar koji je jačao do brzine od 241 kilometar na sat.

Tako se, kako se navodi, na kopnu oluja kategorije četiri, na petostepenoj Safir-Simpsonovoj skali, izjednačila sa petim najjačim uraganom, koji je ikada pogodio SAD.

Guverner Floride Ron De Santis izjavio je da je ovo vjerovatno "jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu".

U blizini putanje uragana, istočno od ostrva Ki Vesta u nevremenu je potonuo brod s kubanskim migrantima i obalska straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila, a četvoro je doplivalo do obale.

Zdravstveni zvaničnici su prijavili da je oštećen krov jedne bolničke jedinice intenzivne njege, a saopšteno je da je došlo do isključenja struje za dva miliona korisnika većinom u blizini putanje uragana.

Policija je u obližnjem Fort Majersu primala pozive od ljudi zarobljenih u poplavljenim kućama ili od njihovih zabrinutih rođaka, a prema snimcima na društvenim mrežama neke četvrti ovog grada su zbog poplava izgledale poput jezera.

Danas se očekuju olujni udari na suprotnoj strani ove američke države, na sjeveroistoku Floride.

"Očekuju se i uraganski vjetrovi širom centralne Floride uz vjerovatne velike poplave", saopštio je Centar za uragane sa sjedištem u Majamiju.

U SAD do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od posledica uragana Ian, koji je prethodno pogodio Kubu, gdJe su dvije osobe poginule, a cijelo ostrvo ostalo bez struje, nakon što je oborena elektroenergetska mreža u zemlji.

Guverneri američkih država Južne Karoline, Sjeverne Karoline, Džordžije i Virdžinije preventivno su proglasili vanredno stanje.

Bonus video: