Najmanje devet poginulih u Iraku dok Iran napada kurdske grupe koje krivi za proteste

Kurdska grupa za ljudska prava Hengav saopštila je da su snage bezbjednosti ubile 18 kurdskih demonstranata, 898 je povrijeđeno, a više od 1.000 uhapšeno dok su iranske vlasti pokušavale da suzbiju neslaganje u regionu i drugdje

1637 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Najmanje devet ljudi je ubijeno u iračkom regionu Kurdistana, kažu zvaničnici, kada je Iran lansirao rakete i bespilotne letjelice na, kako se navodi, baze opozicionih grupa iranskih Kurda, prenosi BBC.

Među poginulima u napadima je navodno bila i trudnica. Iranski Korpus čuvara Islamske revolucije saopštio je da je pogodio "separatističke teroriste" koji su podržavali nedavne "nemire".

Antivladini protesti zahvatili su Iran od smrti Mahse Amini u pritvoru prije 12 dana. Mahsa Amini, 22, iz grada Sakeza na sjeverozapadu zemlje, bila je u posjeti Teheranu kada ju je pritvorila policija za moral zbog navodnog kršenja strogog zakona koji zahtijeva da žene pokrivaju kosu hidžabom ili maramom.

Policija je saopštila da se Amini srušila u pritvorskom centru nakon što je pretrpjela iznenadnu srčanu insuficijenciju. Ali njena porodica je to odbacila i navela da su je pretukli policajci. Umrla je u bolnici nakon tri dana u komi.

Kurdska grupa za ljudska prava Hengav saopštila je u ponedjeljak da su snage bezbjednosti ubile 18 kurdskih demonstranata, 898 je povrijeđeno, a više od 1.000 uhapšeno dok su iranske vlasti pokušavale da suzbiju neslaganje u regionu i drugdje.

Druga grupa, Iran Hjuman Rajts, procijenila je da je broj stradalih demonstranata širom zemlje 76, dok su državni mediji objavili da je 41 osoba poginula, uključujući osoblje obezbjeđenja i provladine milicije. Iranske vlasti su za nemire okrivile "izgrednike" povezane sa "stranim neprijateljima" i optužile naoružane iranske kurdske opozicione grupe koje djeluju u susjednom Iraku da se infiltriraju u kurdska područja Irana kako bi "sijale nesigurnost".

Korpus čuvara islamske revolucije saopštio je u srijedu da je po treći put u četiri dana pogodio glavne baze Komala, Demokratske partije Iranskog Kurdistana (PDKI) i Slobodarske partije Kurdistana (PAK), "precizno navođenim projektilima i jurišnim dronovima". Napadi će se nastaviti sve dok prijetnja ne bude "odlučno" uklonjena, upozorile su snage.

Komala potvrđuje da je 10 dronova sletjelo na područje Zargveza, PAK je rekao da je pogođen štab u Šeravi, a PDKI je rekao da su pogođene njegove baze i štab u Koi Sanjaku. "Napadi na opozicione grupe kroz rakete Islamske Republike Iran, pod bilo kojim izgovorom, su netačan stav koji promoviše pogrešno tumačenje toka događaja", navodi se u saopštenju regionalne vlade Kurdistana.

Iračka savezna vlada je takođe osudila udare, dok je misija Ujedinjenih nacija u toj zemlji upozorila Iran da je "raketna diplomatija nepromišljen čin sa razornim posljedicama". SAD su saopštile da Iran "ne može da otkloni krivicu sa svojih unutrašnjih problema i legitimnih pritužbi svog stanovništva napadima preko svojih granica".

Između 25 i 35 miliona Kurda naseljava planinski region koji se prostire na granicama Turske, Iraka, Sirije, Irana i Jermenije. Oni čine četvrtu po veličini etničku grupu na Bliskom istoku, ali nikada nijesu dobili stalnu nacionalnu državu.

Oko deset odsto većinskog šiitsko-muslimanskog stanovništva Irana od 84 miliona čine Kurdi, koji su uglavnom sunitski muslimani i žive uglavnom u planinskim sjeverozapadnim regionima koji se graniče sa Irakom i Turskom.

Prognane kurdske opozicione grupe, koje traže nezavisnu državu ili regionalnu autonomiju, povremeno se upuštaju u oružane sukobe sa iranskim snagama bezbjednosti iz svojih baza u iračkom regionu Kurdistan.

Bonus video: