Novi lider Burkine Faso kaže da svrgnuti predsjednik planira kontraofanzivu

Strani bezbjednosni izvor u Uagaduguu rekao je da je bilo izvještaja o pucnjavi u nekoliko djelova grada kao rezultat sukoba snaga lojalnih Damibi sa onima koji podržavaju Traorea

6536 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Samoproglašeni novi vojni vođa Burkine Faso Ibrahim Traore rekao je da se svrgnuti predsjednik Pol-Anri Damiba sklonio u francusku vojnu bazu i da planira kontraofanzivu nakon državnog udara.

Saopštenje je na državnoj televiziji pročitao vojni oficir okružen vojnicima u uniformama i maskama.

Francuska ambasada je ranije negirala bilo kakvu umiješanost francuske vojske u nedavne događaje u Burkina Faso i rekla da francuske snage ne štite nijednu vlast.

Pucnjava se čula danas u glavnom gradu Burkine Faso, dan nakon što je predsjednik Pol-Anri Damiba proglašen svrgnutim u drugom državnom udaru koji je zapadnoafrička zemlja doživjela ove godine.

Usred izvještaja o razdorima unutar vojske, nije bilo novosti od samoproglašenog vođe kapetana Ibrahima Traorea, koga je postavila ista grupa vojnih oficira koji su pomogli Damibi da preuzme vlast u puču 24. januara.

"Nemam šta da kažem", rekao je portparol Damibine vlade Lionel Bilgo u odgovoru na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Strani bezbjednosni izvor u Uagaduguu rekao je da je bilo izvještaja o pucnjavi u nekoliko djelova grada kao rezultat sukoba snaga lojalnih Damibi sa onima koji podržavaju Traorea.

Izvor u vojsci, koji je odbio da direktno komentariše aktivnosti u prijestonici, potvrdio je da u vojsci još uvijek postoje snage lojalne Damibi koje guraju vođe puča da odstupe.

Preokret odražava duboku nestabilnost u Burkini Faso, gdje je pobuna potkopala vjeru u vlast i raselila skoro dva miliona ljudi, prema podacima organizacija za pomoć.

Traore se pojavio na televiziji u petak nakon dana koji je obilježen pucnjavom u blizini vojnog kampa, eksplozijom u blizini predsjedničke palate i isključenjem državnog emitera.

Okružen vojnicima, proglasio je raspuštanje vlade i zatvorio granice, navodeći Damibin neuspjeh da se obračuna sa islamistima kao razlog za njegovo svrgavanje. Damiba je svrgnuo bivšeg predsjednika Roha Kaborea zbog istog pitanja.

Očigledno smirenje se vratilo u Uagadugu rano u subotu, ali zvuk pucnjave oko podneva i pojava teško naoružanog konvoja specijalnih snaga naveli su radnje da se zatvore, a neke da pobjegnu u zaklon. Dva naoružana helikoptera kružila su iznad predsjedničke palate, prenosi Rojters.

"Situacija je i dalje napeta u Uagaduguu. Preporučuje se da ograničite svoje kretanje", navodi se u saopštenju francuske ambasade.

Bonus video: