novi bilans

U Indoneziji stradale 174 osobe u metežu na izlasku sa utakmice

Razočarani zbog gubitka svog tima, hiljade navijača Areme reagovali su bacanjem flaša i drugih predmeta na fudbalere i fudbalske zvaničnike

43324 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2022. 09:38h

U metežu poslije fudbalske utakmice u Indoneziji stradalo je 174 ljudi, javile su danas vlasti, navodeći da je većina stradalih pregažena kada je policija ispalila suzavac da rasturi nerede.

Neredi su izbili sinoć na kraju utakmice kada je domaćin klub Arema iz grada Malanga iz Istočne Jave izgubio od kluba Persebaja iz Surabaje 3:2.

Razočarani zbog gubitka svog tima, hiljade navijača Areme reagovali su bacanjem flaša i drugih predmeta na fudbalere i fudbalske zvaničnike.

Guverner Istočne Jave Emil Dardak rekao je danas za televiziju Kompas da je broj stradalih povećan na 174, dok je više od 100 ljudi povrijeđeno i nalazi se u intenzivnoj nezi u osam bolnica. Od povrijeđenih njih 11 je u kritičnom stanju, rekao je guverner.

Prethodni bilans bio je 130 stradalih, ali su zvaničnici rekli da to vjerovatno neće biti konačan broj pošto su mnogi povrijeđeni koji su prebačeni u bolnice u teškom stanju.

Napadnuto je bilo i nekoliko igrača Areme koji su još bili na terenu.

Kapacitet stadion "Kanjuruhan" na kojem je odigran meč je preko 42.000 mjesta. Indonežanska liga je suspendovana na nedjelju dana zbog tragedije.

"Zabrinuti smo i duboko žalimo zbog ovog incidenta", rekao je Akhmad Hadian Lukita, predsjednik Lige Indonezije.

Indonežanski fudbalski savez (PSSI) pokrenuće istragu o tome šta se dogodilo po završetku utakmice.

"Odluku (da suspendujemo ligu) objavili smo pošto smo dobili uputstva od predsjednika PSSI“, rekao je Akhmad Hadian.

U najjačoj ligi Indonezije igra i crnogorski internacionalac Ilija Spasojević, koji nastupa za Bali junajted.