"Djevojke i mlade žene glavne žrtve"

Broj žrtava samoubilačkog napada na edukativni centar u Kabulu porastao na 43

Bombaš je detonirao eksploziv dok je stotine studenata polagalo ispit uoči prijemnog ispita za upis na fakultet

2920 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Broj poginulih u bombaškom samoubilačkom napadu na obrazovni centar u glavnom gradu Avganistana prošle sedmice porastao je na najmanje 43, saopštila je u ponedjeljak 3. oktobra Misija Ujedinjenih naroda u Avganistanu, piše AFP.

Bombaš samoubica raznio se u petak pored žena u rodno odvojenoj studijskoj dvorani u četvrti Kabul, gdje živi istorijski potlačena zajednica - šiitski muslimani Hazari.

"Četrdeset i troje ubijeno. 83 ranjenih. Djevojke i mlade žene su glavne žrtve", navela je misija UN-a u tvitu, dodajući da se očekuje da će broj žrtava još rasti.

Bombaš je detonirao eksploziv dok je stotine studenata polagalo ispit uoči prijemnog ispita za upis na fakultet.

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost, ali je džihadistička grupa Islamska država (IS) koja šiite smatra jereticima izvela nekoliko smrtonosnih napada na tom području usmjerenih na djevojke, škole i džamije.

Talibanske vlasti su do sada saopštile da je u napadu ubijeno 25 ljudi, a 33 su ranjene.

Povratkom talibana na vlast u Avganistanu prošle godine okončan je dvodecenijski rat protiv vlade koju podržava Zapad i doveo je do značajnog smanjenja nasilja, ali je sigurnost počela da se pogoršava posljednjih mjeseci.

Islamistički tvrdolinijaši, optuženi da nisu zaštitili manjine, često su pokušavali umanjiti značaj napada koji su doveli u pitanje njihov režim.

Napad u petak izazvao je sporadične proteste predvođene ženama u Kabulu i nekim drugim gradovima.

Oko 50 žena uzvikivalo je "Stop hazarskom genocidu, nije zločin biti šiit", dok su marširali u subotu u naselju Dasht-e-Barchi gdje se napad dogodio.

Skupove su rastjerale talibanske snage koje su često pucale u zrak i tukle demonstrante.

Avganistanski Hazari su se redovno suočavali s napadima u većini sunitskoj muslimanskoj zemlji.

Oni su decenijama bili suočeni sa progonom, na meti talibana tokom njihove pobune protiv bivše vlade koju podržavaju SAD i od strane IS, koji oboje smatraju šiitima jereticima.

U maju prošle godine, prije povratka talibana na vlast, najmanje 85 ljudi, uglavnom djevojčica, je ubijeno, a oko 300 je ranjeno kada su tri bombe eksplodirale u blizini njihove škole u Dasht-e-Barchiju.

Opet, nijedna grupa nije preuzela odgovornost, ali godinu dana ranije IS je preuzeo samoubilački napad na obrazovni centar u istoj oblasti u kojem su ubijena 24 osobe.