Tramp traži 475 miliona dolara od CNN: "Velika laž" kao fraza u nacističkoj konotaciji

Tramp je konstantno napadao CNN dok je bio predsjednik, što je bilo u skladu sa stavom njegovih pristalica

9857 pregleda 4 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp tužio je televiziju CNN za klevetu i tražio 475 miliona dolara odštete, navodeći da su ga oklevetali, prenosi Glas Amerike.

Tužba je podnijeta okružnom sudu u Fort Loderdejlu na Floridi, i fokusira se na frazu "velika laž" koja se odnosi na Trampove tvrdnje o pokradenim izborima 2020, kada je izgubio od Džozefa Bajdena.

CNN nije komentarisao tužbu.

Tramp je konstantno napadao CNN dok je bio predsjednik, što je bilo u skladu sa stavom njegovih pristalica.

Bivši predsjednik je ranije podnosio slične tužbe, ali je imao malo uspjeha.

Slučaj protiv Tvitera, zbog uklanjanja njegovog naloga sa mreže poslije nereda u Kongresu 6. januara 2021, odbačen je pred sudom u Kaliforniji.

Brojni federalni i lokalni zvaničnici iz obje partije, sudovi, kao i bivši državni sekretar za pravosuđe kojeg je Tramp postavio - rekli su da nema osnova za tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni.

Tramp u tužbi tvrdi da je "velika laž" fraza u nacističkoj konotaciji i da je na CNN-u od januara 2021. upotrebljena više od 7.700 puta.

"Namjera je bila da se ljudi razljute, zaplaše i na kraju reaguju", naveo je u tužbi.

Bivši predsjednik nagovijestio je da bi mogao da tuži i druge medije iz istog razloga, kao i odbor u Predstavničkom domu koji istražuje upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara.

Novi šef CNN-a Kris Liht apelovao je prije tri mjeseca na zaposlene, na privatnom sastanku, da ne koriste termin "velika laž", jer je isuviše blizak sa terminologijom koju demokrate koriste da opišu bivšeg predsjednika.

Bonus video: