KINESKI PREDSJEDNIK HVALI AMERIČKOG KOLEGU

Si Đinping nazvao Trampa prijateljem: Njegova posjeta Kini biće posebna, divna i uspješna

a sastanku sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Pekingu, Si je rekao da je uživao u svojim sastancima sa Trampom i da su njih dvojica uložili značajne napore da podstaknu razvoj kinesko-američkih odnosa
74 pregleda 1 komentar(a)
Reks Tilerson, Si Đinping, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2017. 07:03h

Kineski predsjednik Si Đinping nazvao je prijateljem svog američkog kolegu Donalda Trampa.

Osim toga, Đinping je izrazio očekivanje da će Trampova posjeta Kini u novembru biti "posebna, divna i uspješna".

Na sastanku sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Pekingu, Si je rekao da je uživao u svojim sastancima sa Trampom i da su njih dvojica uložili značajne napore da podstaknu razvoj kinesko-američkih odnosa.

Si i Tramp prvi put su se lično sastali na Trampovom imanju Mar-a-Lago na Floridi u aprilu ove godine, a Tramp je od tada naglašavao svoj lični odnos s Sijem, čak i kada je kritikovao Kinu zbog Sjeverne Koreje i trgovine, podsjeća Rojters.

"Nas dvojica smo takođe održali dobar radni odnos i lično prijateljstvo", rekao je Si obraćajući se novinarima.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da prestojeća Trampova posjeta Kini predstavlja "važnu priliku za dalji razvoj kinesko-američkih odnosa".

"I vjerujem da će njegova posjeta biti posebna, divna i uspješna".

U komentarima koje je kasnije objavilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, Sji je dodao da je saradnja jedini pravi izbor za obje zemlje, čiji zajednički interesi daleko nadmašuju njihove razlike.

Tramp će boraviti u posjeti Aziji u novembru po prvi put od stupanja na dužnost predsjednika SAD, a tokom putovanja, na kojem se očekuje da će dominantna tema biti nuklearna prijetnja Sjeverene Koreje, obići će Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine.

Tilerson je rekao Siju da se Tramp i njegova supruga Melanija raduju dolasku u Peking.

"To je odnos koji nastavlja da raste i sazrijeva na snazi veze između vas i predsjednika Trampa. I radujemo se unapređenju tog odnosa na predstojećem samitu", poručio je Tilerson.

Tilerson se prethodno sastao sa državnim savetnikom Kine Jang Điečiom i ministrom spoljnih poslova te zemlje Vang Jiom, gdje je rečeno da su odnosi SAD i Kine u zamahu i da su u tački gdje bi mogli dalje da napreduju.

On je juče stigao u Peking kako bi sa najvišim kineskim zvaničnicima razgovarao o pokušajima da se osujeti nuklearni program Sjeverne Koreje i izvrše pripreme za predstojeću posjetu Trampa Kini.

Tramp je uporno tražio od Sija da izvrši više ekonomskog pritiska na Pjongjang, kako bi se Sjeverna Koreja odrekla svog nuklearnog programa. Kina je odgovorila tako što je podržala nove sankcije Pjongjangu na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kina insistira da sankcije moraju ispratiti pokušaji da se organizuju mirovni pregovori, ali Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un neprestano razmenjuju uvrede, te je Kina zabrinuta da bi to moglo da izazove povod za otvoren konflikt.

Preporučujemo za Vas