"cilj izgradnja povjerenja i rješavanje sporova na granici"

Jermenija i Azerbejdžan postigli dogovor o civilnoj misiji EU duž granice

Evropski savjet navodi da su Jermenija i Azerbejdžan potvrdili posvećenost Povelji UN i Deklaraciji iz Alma Ate iz 1991. godine o obostranom priznavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta

2432 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski savet je saopštio da su Jermenija i Azerbejdžan postigli dogovor o civilnoj misiji EU duž granice između dvije zemlje, gdje su prošlog mjeseca vođene najveće borbe od 2020. godine, u kojima je poginulo više od 200 ljudi.

U saopštenju se navodi da će sljedeći sastanak komisije za granična pitanja biti održan u Briselu do kraja oktobra, prenosi N1.

Sporazum je postignut poslije jučerašnjeg sastanka predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, jermenskog premijera Nikola Pašinjana, francuskog predsjednika Emanuela Makrona i predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela u Pragu, na marginama prvog okupljanja Evropske političke zajednice.

Evropski savjet navodi da su Jermenija i Azerbejdžan potvrdili posvećenost Povelji UN i Deklaraciji iz Alma Ate iz 1991. godine o obostranom priznavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Civilna misija EU biće pokrenuta u oktobru i trajaće maksimalno dva mjeseca, a njen cilj je izgradnja povjerenja i rješavanje sporova na granici", dodaje se u objavi.