SAD uvele sankcije entitetima u Aziji zbog pomoći Sjevernoj Koreji u nabavci goriva

Sankcije uskraćuju pristup eventualnoj imovini u SAD i sprečavaju američke kompanije i državljane da posluju sa njima

2710 pregleda 1 komentar(a)
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, Foto: Reuters
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, Foto: Reuters

SAD su danas, kada je učestalo sjevernokorejsko lansiranje raketa, uvele sankcije pojedincima i firmama u Aziji, optuženim da pomažu Sjevernoj Koreji da nabavlja gorivo, čime se krše sankcije Ujedinjenih nacija.

Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu stranih sredstava uvela je sankcije za dvije osobe i tri firme iz Singapura, sa Tajvana i sa Maršalovih ostrva.

SAD su ih sankcionisale zbog prebacivanja goriva putem "zabranjenog transfera s broda na brod" kojim se zaobilaze sankcije UN, uvedene radi sprečavanja uvoza naftnih derivata kojim se podržava razvoj sjevernokorejskog programa naoružavanja.

Sankcije im, između ostalog, uskraćuju pristup eventualnoj imovini u SAD i sprečavaju američke kompanije i državljane da posluju sa njima.

To su prve sankcije usmjerene ka Sjeverenoj Koreji otkako je ta izolovana azijska zemlja ponovo počela da učestalo lansira rakete. Za manje od dvije nedjelje bilo je šest lansiranja.

Sjeverna Koreja je juče poslala i 12 ratnih aviona u blizinu svoje granice sa Južnom Korejom, zbog čega je Seul podigao 30 vojnih aviona.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Sjeverna Koreja samo ove godine lansirala 41 balističku raketu.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su naglo porasle pošto su nedavne raketne probe Sjeverne Koreje navele Južnu Koreju, Japan i SAD da odgovore zajedničkim vojnim vežbama.

Bonus video: