Koliko su zabrinjavajuće supermoći Ilona Maska?

Uz veliku tehnološku moć dolazi i velika politička odgovornost

19415 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kao šef “Tesle”, najvrednijeg svjetskog proizvođača automobila, i SpaceXa, druge najvrednije kompanije na svijetu, Ilon Mask je poslovna legenda. Kao nadareni tehnolog sa karakterom neprilagođenog adolescenta, on ne samo da podsjeća na strip. Kada se o njemu govori kao o inspiraciji za Tonija Starka u filmovima “Ajronmen” i “Osvetnici”, to nije samo zato što je i on fantastično bogat, često iritantan egoista sa kompleksom spasioca. To je zato što je odlučan da iskoristi izuzetne tehnološke kapacitete pod svojom kontrolom da promijeni budući tok istorije.

Ilon Mask
foto: REUTERS

Gospodin Stark je želio da oko svijeta stavi vještački inteligentni oklop. Gospodin Mask želi da pomogne u stabilizaciji klime (otuda njegov fokus na električne automobile) i da osnuje ispostavu civilizacije na Marsu (otuda rakete, od kojih je jedna poslala četiri astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu 5. oktobra). Kako bi pomogli u naporima koji se odnose na Mars, SpaceX je lansirao Starlink, ogromno sazvježđe satelita koji pružaju pristup internetu izolovanim korisnicima. U međuvremenu, gospodin Mask je kazao 3. oktobra da će on, nakon svega, kupiti Tviter, platformu za društvenu mrežu - što je potez koji on opisuje kao odbranu slobodnog govora u cilju očuvanja civilizacije.

Imajući u vidu želju gospodina Maska da mijenja budućnost, nije iznenađujuće to što on moći koje ima koristi kako bi intervenisao u sadašnjosti. Nakon invazije na Ukrajinu, SpaceX je poslao Starlink terminale i prebacio se na satelitsko izvještavanje. Ukrajina je bila glasna u izražavanju zahvalnosti zbog njegove intervencije, zahvaljujući kojoj su ukrajinski gradovi povratili osnovne usluge a njihove snage ostvarile prevagu na bojnom polju. Međutim, bili su manje oduševljeni kada je gospodin Mask na Tviteru prošle nedjelje predložio “mirovni plan” prema kojem Krim pripada Rusiji, a moguće i druge okupirane teritorije. Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, pitao je njegovih 6,7 miliona sljedbenika da li im se više sviđa proukrajinski Mask ili proruski, što je još jedan podsjetnik na uticaj koliki Tviter ima na oblikovanje globalne percepcije o ratu.

Činjenica da gospodin Mask može, tokom jedne nedjelje, ući u Tviter okršaj sa predsjednikom Ukrajine, na forumu onlajn diskusije koji je upravo odlučio da kupi, a da pritom šalje ljude u orbitu, demonstrira razmjere koliko su mu njegove rastuće tehnološke supermoći pružile geopolitički utucaj. Da li to treba da bude razlog za divljenje ili zabrinutost?

Tesla bot
foto: REUTERS

Sama po sebi, Maskova politička razmišljanja na Tviteru nijesu naročito bitna. Međutim, s obzirom na važnu ulogu te platforme u grozničavom svijetu politike, njegove odluke o samom Tviteru (poput one da li će ponovo omogućiti pristup Donaldu Trampu) biće mnogo važnije. Kao i odluke o Starlinku. Kakvi god da su vaša politički stavovi, zabrinjavajuće je da jedan čovek može da bira da li da proširi pristup internetu bilo gdje na Zemlji, da odluči ko može da ga koristi - i da ga isključi po želji.

U komercijalnom smislu slučaj protiv gomilanja moći gospodina Maska ne postoji. Starlink nije monopol; niti SpaceXov posao sa lansiranjem satelita (iako je to trenutno jedina opcija Zapada za lansiranje astronauta u orbitu); niti Tviter. Ali sva tri imaju globalni značaj, i tako će ostati još neko vrijeme.

Pokušaj gospodina Starka da stavi oklop oko zemlje doveo je skoro do njenog uništenja, a milijarder je naknadno prihvatio nadzor. Međutim, teško da će gospodin Mask slijediti taj primjer. Ljubitelji stripova se umjesto toga moraju nadati da će on prisvojiti mudrost koja se pripisuje Piteru Parkeru, odnosno Spajdermenu: “Velika moć nosi i veliku odgovornost”.

Kao što je Robert Karo primijetio odgovarajući na čuvenu izreku lorda Aktona, moć možda nije uvijek korumpirana, ali uvijek otkriva. Šta tačno otkriva moć gospodina Maska biće dobro ispitano.

Prevod: N.Bogetić

Bonus video: