Oružane snage Južne Koreje: Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil, deset aviona letjelo blizu granice

Državni savjet bezbjednosti Južne Koreje osudio je Sjevernu Koreju zbog eskaliranja tenzija, nazivajući postupke Pjongjanga kršenjem bilateralnog vojnog pakta iz 2018. godine kojim se zabranjuju "neprijateljski postupci" u pograničnom području

4497 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil kratkog dometa u more kod svoje istočne obale, navele su Oružane snage Južne Koreje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ispaljivanje rakete posljednje je u nizu lansiranja projektila iz Sjeverne Koreje, uslijed pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Združeni šefovi generalštabova Južne Koreje saopštili su da je Seul podigao bombardere kada je grupa od deset vojnih aviona Sjeverne Koreje letjela blizu granice sjevernog i južnog dijela ostrva.

Sjeverna Koreja ispalila je oko 170 artiljerijskih projektila u tampon-zone u moru kod istočne i zapadne obale.

Državni savjet bezbjednosti Južne Koreje osudio je Sjevernu Koreju zbog eskaliranja tenzija, nazivajući postupke Pjongjanga kršenjem bilateralnog vojnog pakta iz 2018. godine kojim se zabranjuju "neprijateljski postupci" u pograničnom području.

Seul je nedavno uveo prve jednostrane sankcije Pjongjangu u posljednjih gotovo pet godina, a na spisku sankcionisanih je 15 pojedinaca iz Sjeverne Koreje i 16 institucija koji su učestvovali u razvijanju projektila.

Združeni šefovi generalštabova izdali su upozorenje Sjevernoj Koreji u kojem pozivaju Pjongjang da prekine eskalaciju tenzija.

Predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol rekao je novinarima da Pjongjang vrši "neselektivne provokacije" i obećao da će osmisliti brze kontramjere.

Vojska Sjeverne Koreje izdala je rano jutros saopštenje preko državne medijske agencije KCNA da je preduzela snažne vojne kontramjere zbog artiljerijske paljbe koje je juče izvršila Južna Koreja.

Državni savjet bezbjednosti u Seulu saopštio je da se radi o "redovnoj i legitimnoj" vježbi.

Bonus video: