Kruz je ubio 17 osoba u školi na Floridi: Porota ga poštedjela smrtne kazne

Neki članovi porodica žrtava izrazili su nezadovoljstvo u sudnici u Fort Loderdejlu dok je porota odbacila zahtjev tužilaštva za smrtnu kaznu za Kruza u jednoj od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u iistoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD)

7852 pregleda 0 komentar(a)
Kruz, Foto: Reuters
Kruz, Foto: Reuters

Porota u američkoj državi Floridi odlučila je da poštedi smrtne kazne Nikolasa Kruza, napadača koji je ubio 17 osoba 2018. godine u srednjoj školi u gradu Parklandu. Umjesto toga, porota traži doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Neki članovi porodica žrtava izrazili su nezadovoljstvo u sudnici u Fort Loderdejlu dok je porota odbacila zahtjev tužilaštva za smrtnu kaznu za Kruza u jednoj od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u iistoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kruz je prošle godine priznao krivicu za ubistvo s predumišljajem u srednjoj školi "Marjory Stoneman Douglas" u Parklandu.

Tada je imao 19 godina i bio je izbačen iz škole, a koristio je poluautomatsku pušku da ubije 14 učenika i tri zaposlena.

Porota je u četvrtak utvrdila da su olakšavajući faktori, kao što su poremećaji koje svjedoci opisuju kao posljedica zloupotrebe supstanci njegove biološke majke tokom trudnoće, bili veći od otežavajućih faktora.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Kruzov zločin bio s predumišljajem, kao i gnusan i okrutan, što je jedan od kriterijuma kojim se zakoom na Floridi utvrđuje odluka o smrtnoj kazni.

Prema zakonu Floride, porota mora biti jednoglasna u preporuci sudiji da osudi optuženog na pogubljenje.

Predsjedavajući Bendžamin Tomas rekao je TV stanici na Floridi da je jedna osoba insistirala da Kruz ne dobije smrtnu kaznu zbog njegove mentalne bolesti.

"Bila je jedna sa tvrdim 'ne', ona to nije mogla učiniti", rekao je Tomas u intervjuu objavljenom na veb stranici CBS Miami, dodajući da su još dva porotnika "na kraju glasala na isti način".

Neki članovi porodice izrazili su zaprepaštenje što porotnici nisu pozvali na smrtnu kaznu.

"Zgrožen sam našim pravnim sistemom", rekao je Ilan Alhadef, čija je kćerka Alisa Alhadef ubijena. "Zašto imamo smrtnu kaznu? Koja je svrha toga?"

Među svjedocima odbrane bila je Kruzova polusestra, koja je svjedočila da je njihova majka puno pila i koristila droge, uključujući kokain, dok je bila trudna sa Kruzom. Kada je Kruz priznao krivicu, izvinio se za ubistva i rekao da želi da svoj život posveti pomaganju drugima.

Bonus video: