Irak: Kurdski političar Abdul Latif Rašid izabran za novog predsjednika

Rašid je bio ministar vodnih resursa od 2003. do 2010. godine. Inženjer školovan u Britaniji pobijedio je bivšeg predsjednika Barhama Saliha koji se borio za drugi mandat

2307 pregleda 0 komentar(a)
Rašid, Foto: Reuters
Rašid, Foto: Reuters

Irački parlament izabrao je kurdskog političara Abdula Latifa Rašida za predsjednika. On je odmah imenovao Mohameda Šia al-Sudanija za mandatara za sastav vlade, okončavši godinu dana zastoja nakon izbora održanih u oktobru prošle godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mjesto predsjednika, koje tradicionalno zauzima Kurd, uglavnom je ceremonijalno mjesto, ali glas za Rašida bio je ključni korak prema formiranju nove vlade, što političari nisu uspjeli učiniti od izbora.

Rašid (78) bio je ministar vodnih resursa od 2003. do 2010. godine. Inženjer školovan u Britaniji pobijedio je bivšeg predsjednika Barhama Saliha koji se borio za drugi mandat.

Pozvao je Sudanija, kandidata najvećeg parlamentarnog bloka poznatog kao Koordinacijski okvir, saveza frakcija povezanih s Iranom, da sastavi vladu. Sudani koji ima 52 godine, prethodno je bio irački ministar za ljudska prava, kao i ministar rada i socijalnih pitanja.

Sada ima 30 dana da sastavi vladu i podnese je parlamentu na odobrenje.

Glasanje održano u četvrtak, koje je bio četvrti pokušaj izbora predsjednika ove godine, održano je nedugo nakon što je, prema saopštenju vojske, devet raketa palo oko Zelene zone iračke prijestolnice.

Najmanje deset ljudi, uključujući pripadnike snaga sigurnosti, povrijeđeno je u napadu, prema podacima sigurnosnih i medicinskih izvora.

Slični napadi dogodili su se prošlog mjeseca dok je parlament održavao glasanje za potvrđivanje svog predsjednika.

Sjednica parlamenta u četvrtak dolazi godinu dana nakon izbora na kojima je populistički šijitski klerik Moktada al-Sadr bio najveći pobjednik, ali nije uspio prikupiti podršku za formiranje vlade.

Sadr je u avgustu povukao svoja 73 zastupnika i rekao da će se povući iz politike. To je izazvalo jedno od najgorih nasilja u Bagdadu posljednjih godina, njegovi lojalisti upali su u vladinu palaču i borili se protiv suparničkih šijitskih skupina, od kojih je većinu podržavao Iran.

Sadr, koji nije objavio svoj sljedeći potez, ima iskustva u radikalnim potezima, uključujući borbu protiv američkih snaga, napuštanje kabineta i protest protiv vlada. Mnogi strahuju od protesta njegovih pristalica.

Sigurnosno osoblje postavilo je kontrolne točke po gradu, zatvorilo mostove i trgove i podiglo zidove preko nekih mostova koji vode do utvrđene Zelene zone u četvrtak.

“Sada grupe koje podržava Iran dominiraju parlamentom, imaju prijateljsko pravosuđe i dominiraju izvršnom (vlašću)... morat će izvući korist od toga, jedan od načina da izvučete korist od toga jest da to učinite postupno ili iznenada i pokušate marginalizirati ili izbaciti pro-sadriste iz državnog aparata,” rekao je Hamdi Malik, stručnjak za iračku šijitsku narodnu vojsku na Washingtonskom institutu.

On je dodao i da će pristup tome odrediti kako će Sadr reagirati. Prema sistemu podjele vlasti osmišljenom da se izbjegnu sektaški sukobi, irački predsjednik je Kurd, premijer je šiit, a predsjednik parlamenta sunit.

Za mjesto predsjednika žestoko su se borile dvije glavne stranke iračkog Kurdistana, Kurdistanska demokratska stranka (KDP) koja je podržala Rašida nakon što je povukla vlastitog kandidata i njezinog tradicionalnog rivala, Patriotske unije Kurdistana (PUK), koja je nominirala Saliha.

Rašidov izbor izaziva zabrinutost zbog eskalacije napetosti između KDP-a i PUK-a, koji su vodili građanski rat 1990-ih.

KDP i PUK nisu uspjeli izgladiti razlike i dogovoriti se oko jednog kandidata.

"Odnos između PUK-a i KDP-a je na najnižoj razini...", rekao je Zmkan Ali Saleem, docent političkih znanosti na Univerzitetu Sulaimani.

Međutim, napetost neće dovesti do prekida odnosa između stranaka i na kraju će se smiriti jer je Rašid član PUK-a, a njegova žena je moćna figura unutar stranke, dodao je Salem.

Bonus video: