SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 725 miliona dolara

Pomoć dolazi "u svjetlu ruskih brutalnih raketnih napada na civile širom Ukrajine" i "sve većeg broja dokaza o zvjerstvima ruskih snaga", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken

1503 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je dalju isporuku oružja Ukrajini u ukupnoj vrijednosti od 725 miliona dolara.

Paket uključuje dodatne HIMARS mobilne sisteme za lansiranje raketa, municiju, oklopna vozila i medicinski materijal, objavili su 14. oktobra Stejt department i Pentagon SAD. Pomoć dolazi "u svjetlu ruskih brutalnih raketnih napada na civile širom Ukrajine" i "sve većeg broja dokaza o zvjerstvima ruskih snaga", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

"Nastavićemo da budemo uz narod Ukrajine dok brani svoju slobodu i nezavisnost sa izuzetnom hrabrošću i bezgraničnom odlučnošću", rekao je Blinken.

Time je ukupna američka vojna pomoć Ukrajini od početka mandata predsjednika Džoa Bajdena porasla na više od 18,3 milijarde dolara, rekao je Blinken. Najveći dio pomoći je obezbijeđen otkako je Rusija 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu.

Bonus video: