AMERIČKA AMBASADA OSTAĆE BEZ 60 ODSTO OSOBLJA

Odgovor SAD na "specifične napade" na diplomate: Amerikanci, ne putujte na Kubu

U upozorenju na putovanja u koje je AP imao uvid, SAD će navesti da su se neki od napada dogodili u kubanskim hotelima i da, iako nije poznato da su bili ugroženi američki turisti, da bi do toga moglo da dođe ako otputuju na Kubu
0 komentar(a)
Ambasada SAD, Kuba, Foto: Reuters
Ambasada SAD, Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2017. 19:12h

Vlasti SAD upozorile su Amerikance da ne putuju na Kubu i naredile da više od polovine osoblja američke ambasade napusti tu državu, rekli su američki zvaničnici.

Oni su dodali da je to odgovor na "specifične napade" na američke diplomate.

Ta odluka još više ugrožava već krhke odnose između SAD i Kube, višegodišnjih neprijatelja koji su tek nedavno počeli da ulažu napore radi prevazilaženja problema, navela je agencija AP.

Američka ambasada u Havani ostaće bez brojnih zvaničnika, odnosno bez oko 60 odsto osoblja, i prestaće da obrađuje zahtjeve za vize na Kubi na neodređeno vrijeme, rekli su američki zvaničnici.

U upozorenju na putovanja koje će biti objavljeno danas, a u koje je AP imao uvid, SAD će navesti da su se neki od napada dogodili u kubanskim hotelima i da, iako nije poznato da su bili ugroženi američki turisti, da bi do toga moglo da dođe ako otputuju na Kubu.

Turizam je ključna privredna grana Kube, koja je zabilježila rast proteklih godina.

Za sada, SAD nisu naredile kubanskim diplomatama da napuste Vašington, što je američka administracija razmatrala, rekli su zvaničnici.

Najmanje 21 američki diplomata je iskusio simptome poput oštećenja mozga i gubitka sluha od kraja prošle godine, kao posljedicu, prema opisu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, "zdravstvenih napada".

Zvaničnici SAD vjeruju da su ti napadi izvršeni nekom soničnom napravom, ali nisu uspjeli da utvrde razlog ili ko stoji iza njih.

Vašington je u maju protjerao dvoje kubanskih diplomata, ali diskretno, smatrajući da je Havana odgovorna za sigurnost stranog osoblja na svojoj teritoriji.

Tilerson je nedavno objavio da se "razmatra" zatvaranje Ambasade SAD, ponovo otvorene 2015. godine poslije pola vijeka prekida odnosa.

Tilerson: Nastavljamo diplomatske odnose sa Kubom

Amerika nastavlja saradnju i diplomatske odnose sa Kubom, nakon što je Vašington naredio američkim diplomatama da napuste ambasadu u Havani, rekao je državni sekretar SAD Reks Tilerson.

"Kuba nam je saopštila da će nastaviti da istražuje ove napade, a mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa njima na tome. Održavamo naše diplomatske odnose sa Kubom i naš posao tamo se nastavlja vođen interesima nacionalne bezbjednosti i spoljne politike SAD", rekao je Tilerson.

Preporučujemo za Vas