SZO savjetuje upotrebu samo jedne doze vakcine protiv kolere - zbog nestašice

"Ova mjera je posljednja opcija kako bi se izbjeglo dolaženje pred nemoguć izbor: kojoj zemlji slati doze vakcine a kojoj ne", rekla je međunarodna koordinatorka u organizaciji Ljekari bez granica Danijela Garone

3911 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri preporučili su danas državama svijeta da privremeno koriste samo jednu dozu vakcine protiv kolere umjesto dvije, kako je uobičajeno, a razlog su nestašice jer se na svjetskom nivou povećao broj epidemija bolesti koje se prenose vodom.

U današnjem saopštenju SZO i njenih partnera kao što su Unicef i Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca navodi se da se jedna doza vakcine pokazala efikasnom u zaustavljanju epidemija "čak i ako su dokazi o tačnom trajanju zaštite ograničeni".

SZO i partnerske organizacije upravljaju skladištem vakcina za suzbijanje kolere, odakle se one besplatno dijele zemljama kojima su neophodne.

"Ova mjera je posljednja opcija kako bi se izbjeglo dolaženje pred nemoguć izbor: kojoj zemlji slati doze vakcine a kojoj ne", rekla je međunarodna koordinatorka u organizaciji Ljekari bez granica Danijela Garone.

Prema njenim riječima, "jedna doza vakcine omogućiće kraću zaštitu ali to je fer i pravičan način da pokušamo da zaštitimo što više ljudi u situaciji kada se suočavamo sa više istovremenih epidemija kolere".

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da kolera ponekad ubija istog dana kad se čovjek zarazi i upozorio da širenja te zarazne bolesti u 29 zemalja ove godine vrši "pritisak bez presedana" na ograničene svjetske rezerve vakcine protiv kolere.

Prema njegovim riječima, mora se povećati proizvodnja a "ograničenja ne smiju biti više od privremenog rješenja".

SZO je saopštila da zemlje poput Haitija, Malavije i Sirije muku muče da zaustave velika širenja kolere, i da bi klimatske promjene mogle epidemije ove bolesti učiniti češćim, jer se bakterija koja je uzrokuje brže razmnožava u toploj vodi.

Uslijed globalnog zagrijavanja, vode na planeti su sve toplije.

Kolera je 2010. godine ubila na Haitiju gotovo 10 hiljada ljudi, a tamo su je unijele mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Bonus video: