Pens upozorio konzervativce na talas populista i Putinove apologete

Ne može biti mjesta u konzervativnom pokretu za one što pravdaju Putina. Može biti mjesta samo za šampione slobode".

4760 pregleda 0 komentar(a)
Pens, Foto: Reuters
Pens, Foto: Reuters

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, pripadnik Republikanske partije, upozorio je u Vašingtonu na sve izraženiji talas populizma u toj stranci i kritikovao je "one što brane (Vladimira) Putina" jer nisu voljni da se suprotstave ruskom predsjedniku zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

U govoru pred konzervativnom Heritidž fondacijom, manje od mjesec dana pred "midterm" izborima za američki Kongres, Pens se pozabavio sve širim jazom između tradicionalnih konzervativaca i nove generacije populističkih kandidata, inspirisanih djelimično bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom koji je transformisao ogroman dio republikanske stranke.

"Danas, na vrhuncu nove ere republikanskog rukovodstva... Mislim da je potrebno da zacrtamo kurs koji neće skrenuti previše u jednom ili drugom pravcu", rekao je Pens pred auditorijumom i dodao: "Naš pokret ne može da napusti svoju temeljnu posvećenost prema bezbjednosti, ograničenoj vladi, slobodi i životu. Ali ne možemo ni dozvoliti da naš pokret bude zaveden sireninom pjesmom neprinicipijelnog populizma koji nema veze sa našim najstarijim tradicijama i najdragocjenijih vrijednosti".

Potom je rekao: "Dozvolite mi da kažem ovo: Ovaj pokret i stranka koju on pokreće mora ostati pokret stroge nacionalne odbrane, ograničene vlasti, tradicionalnih moralnih vrednosti i života."

U tom pogledu, Pens je kritikovao one u republikanskoj stranci koji guraju zemlju kao izolacionističkoj spoljnoj politici, naročito kad se radi o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Vidite, znam da je sve glasniji horski refren u našoj stranci - uključujući neke nove glasove u našem pokretu koji bi da nas isključe iz šireg svijeta. Ali umirivanje nikada, ali nikada nije funkcionisalo u istoriji. A sada, više niko ikada, potreban nam je konzervativni pokret posvećen ulozi Amerike kao lidera slobodnog svijeta i kao avangarde američkih vrijednosti", rekao je Pens.

Bivši potpredsjednik SAD iz doba predsjednika Donalda Trampa se na tom mjestu osvrnuo na dešavanja u Ukrajini: "Dok Rusija vodi svoj nesavjesni agresivni rat protiv Ukrajine, vjerujem da konzervativci moraju jasno staviti do znanja da Putin mora stati i da Putin mora platiti. Ne može biti mjesta u konzervativnom pokretu za one što pravdaju Putina. Može biti mjesta samo za šampione slobode". Predsjednik Rusije Vladimir Putin uveo je danas vojnu upravu u četiri oblasti Ukrajine koje je Rusija ileglano sebi pripojila. Za to vrijeme, ruske vojne snage trpe gubitke od ukrajinskih, a Moskva šalje projektile i dronove-samoubice na ukrajinske gradove i vitalnu infrastrukturu u toj zemlji.

Bonus video: