U godini svinje, svijet će se koprcati u blatu

Kineski lunarno-solarni kalendar, sazdan na ciklusu od 12 godina, od kojih svaku simbolizuje jedna životinja i povezan sa pet elemenata čini sistem kombinacija koji se vraća svakih 60 godina
3523 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

U godini svinje koja počinje 5. februara, svjetski čelnici koprcaće se u blatu domaćih problema i moglo bi da se dogodi da na vidjelo izađu tajne Donalda Trampa, predvidjeli su majstori feng šuija.

Feng šui, što u prevodu znači "vjetar i voda", ima velik uticaj u Aziji.

Stanovnici Kine, Hong Konga ili Tajvana postupaju po načelima feng šuija pri uređenju domaili kancelarije i vode se načelima tog učenja u donošenju odluka kako bi povećali sreću, blagostanje i dobre izglede za uspjeh nekog projekta.

Temelji se na filozofiji koja uči da su svi događaji proizvod osjetljive ravnoteže pet elemenata univerzuma, a to su metal, drvo, voda, vatra i zemlja, prenosi agencija Hina.

Godinu psa zamijeniće godina svinje

Kineski lunarno-solarni kalendar, sazdan na ciklusu od 12 godina, od kojih svaku simbolizuje jedna životinja i povezan sa pet elemenata čini sistem kombinacija koji se vraća svakih 60 godina

Prelaz će se dogoditi u utorak kada će godinu psa zamijeniti godina svinje.

Tsai Šang-či, majstor feng šuija sa Tajvana, smatra da bi godina svinja mogla da bude posebno loša za one koji su rođeni u godini psa, a takav je slučaj sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

"Sve loše stvari koje su uradili ljudi rođeni u godini psa mogle bi doći na vidjelo i postati dostupne javnosti", rekao je Šang-čai i ocijenio da "postoji mogućnost da Tramp bude opozvan".

Slično misli i majstorica Tijeri Čou iz Hong Konga koja predviđa da će "Donald Trump uložiti ogromnu energiju kako bi pokušao da se izvuče iz nevolja".

"Mnogo toga će se razotkriti, stvari koje nisu dobre za njegovu karijeru", navodi ona.

Međutim, Alion Jeo, drugi majstor feng šuija iz Hong Konga smatra da je vrlo sužen manevarski prostor za bilo koga ko bi pokušao da sruši Trampa.

"Jedina mogućnost za opoziv Trampa pružiće se između 6. decembra 2019. i 6. januara 2020. godine", vjeruje on.

Isti majstori predvidjeli su državnicima niz nevolja za "godinu psa" koja je na izmaku. U toj godini došlo je do trgovinskog rata između Vašingtona i Pekinga te do pogoršanja britanske krize zbog bregzita.

Jeo predviđa da će se međunarodne napetosti smiriti u godini svinje, ali da će zato državnici imati niz nacionalnih nevolja.

"Svinje predstavljaju vodu. Ako se vodi doda zemlja, dobije se blato, a to znači da ljudima misli neće biti jasne i odluke će im biti komplikovane. Svaka država će biti opterećena unutrašnjim problemima, a međunarodni sukobi biće manje važni ove godine", predviđa Jeo.

"Međunarodne napetosti smiriće se u godini svinje"

Francuski predsjednik Emanuel Makron, rođen 1977. u godini zmije, imaće velikih problema kao i njegov kineski kolega Si Điping, takođe rođen u godini zmije, smatra Čou.

"Tim znakom prolaze veliki protoci energije, a to znači kretanje, promjene, pa ako nema dobrog upravljanja, donijeće im probleme i zato će i Si i Makron morati dva puta da promisle svoje odluke".

Ni britansku premijerku Terezu Mej ne očekuju veseli dani u godini svinje.

"Samo ako se bude pouzdala u Evropsku uniju Velika Britanija doživjeće procvat i razvijati se bez teškoća", tvrdi Jeo i predviđa:

"Tvrdi bregzit donio bi im nemire i proteste".

Majstor sa Tajvana Šang-či ne gleda optimistično ni na kinesko-američke trgovinske pregovore, jer smatra da je svaka strana ukopana u svoje stavove i ne gleda dugoročno pa "im prijeti opasnost da pregovori dožive fijasko".

Godina će biti uspješna za britanskog princa Herija i vojvotkinju od Saseksa Megan Markl koji u proljeće trebaju da dobiju dijete.

"Za nju je to baš dobra godina za dijete", smatra Čou i vjeruje da su velik izgledi da se rodi dječak.

Bonus video: