U neredima u Čadu stradalo najmanje 50 ljudi

Snage bezbjednosti su razbijale demonstracije u prijestonici Ndžameni i nekoliko drugih gradova pri čemu su nenaoružani civili masakrirani, tvrde grupe za ljudska prava

2478 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u Ndžameni, Foto: Rojters
Protesti u Ndžameni, Foto: Rojters

Najmanje 50 ljudi je ubijeno, a gotovo 300 povrijeđeno u protestima u Čadu, kada su stotine građana izašle na ulice zahtevajući brži prelazak na demokratiju, prenosi Rojters.

Premijer Čada Saleh Kebzabo, kazao je da se radi o oružanoj pobuni i da tačan broj stradalih još nije tačno poznat.

Grupe za ljudska prava su saopštile da su, snage bezbjednosti razbijale demonstracije u prijestonici Ndžameni i nekoliko drugih gradova, pri čemu su nenaoružani civili masakrirani.

Vojno vođeni Čad je u krizi od smrti predsjednika Idrisa Debija u aprilu 2021. godine, koji je tri decenije vladao gvozdenom pesnicom. Vlast je potom preuzeo njegov sin, Mahamat Idris Debi, i obećao da će preći na izborni sistem kroz godinu i po. On je ipak, 1. oktobra kazao da će izbori oni biti odloženi, dvije godine.

Protesti
Protestifoto: Rojters

Opozicija i građanske grupe su ipak pozvale na proteste, iako je Vlada okupljanja zabranila, navodeći bezbjednosne razloge. U neredima, blokirani su putevi a zapaljen je i partijski štab novog premijera.

Kebzabo, koji je prošle nedjelje imenovan za premijera, kazao je da „ono što se danas dogodilo je oružani narodni ustanak da se vlast preuzme silom i oni koji su odgovorni za nasilje suočiće se sa pravdom“.

On tvrdi da su demonstranti imali vatreno oružje i da ih smatraju pobunjenicima. "Bezbjednosne snage su reagovale samo u samoodbrani“, ističe Kebzabo.

Međunarodna federacija za ljudska prava i njene partnerske organizacije saopštile su da su prijavljeni slučajevi pucnjave, mučenja i proizvoljnih hapšenja.

Detalj sa nereda
Detalj sa neredafoto: Rojters

Rojters prenosi da je među poginulima je i čadski novinar Oređe Narcis, koji je ranije radio za tu medijsku kuću. Među ostalim potvrđenim žrtvama su i policajac koji je smrtno ranjen, 28-godišnji demonstrant koji je upucan u vrat i čadski muzičar Rais Kim, koji je preminuo u bolnici.

Neredi u Čadu, dešavaju se povremeno otkako je Debi preuzeo vlast prošle godine, ali se današnji tretiraju kao najkrvaviji. U Čadu je proglašeno vanredno stanje i policijski čas od 18 do šest sati ujutru, iako je predsjednik juče proglasio vanredno stanje zbog velikih poplava.

Bonus video: