Ciklon u Bangladešu odnio najmanje devet života

Ciklon je došao iz smjera Bengalskog zaliva, uz udare vjetra do 88 kilometara na čas, praćenog talasima visine oko 3 metra, koji je poplavio niska obalna područja. Većina stradalih su zgnječeni palim drvećem, dok je oštećeno oko 10.000 domova i 6.000 hektara obradive zemlje

6076 pregleda 0 komentar(a)
Bangladeš, Foto: Rojters
Bangladeš, Foto: Rojters

Ciklon Sitrang koji je pogodio na obalu Bangladeša, usmrtio je najmanje devet ljudi, prenosi Rojters. Nevrijeme je uništilo kuće, čupalo drveće i oštetilo puteve, struju i komunikacije, saopštili su tamošnji zvaničnici.

Ističu da je masovna evakuacija prije nego što je ciklon pogodio zapadnu obalu, pomogla da se spasu životi te da će puni obim žrtava i štete, biti naknadno poznat.

Ciklon je došao iz smjera Bengalskog zaliva, uz udare vjetra do 88 kilometara na čas, praćenog talasima visine oko 3 metra, koji je poplavio niska obalna područja.

Električne i telefonske veze su uglavnom prekinute, a priobalna područja su uronjena u mrak.

Oštećeno je oko 2.000 električnih stubova, zbog čega je 8 miliona ljudi ostalo bez struje, rekao je Nasrul Hamid, mlađi ministar za energiju, energiju i mineralne resurse. „U toku su napori da se što pre vrati struja“, kazao je on.

Većina stradalih su zgnječeni palim drvećem, dok je oštećeno oko 10.000 domova i 6.000 hektara obradive zemlje. Obilna kiša pala je i na ulice glavnog grada Dake, zbog čega su nastale poplave.

Glavni grad Daka
Glavni grad Dakafoto: Rojters

Električne i telefonske veze su uglavnom prekinute, a priobalna područja su uronjena u mrak. Dok je ciklon zahvatio i istočnu indijsku državu, Zapadni Bengal.

Upozorenja su stigla i od ekologa, koji upozoravaju da bi klimatske promjene mogle dovesti do još katastrofa, posebno u mjestima kao što je gusto naseljeni Bangladeš.

Farah Kabir, direktor grupe ActionAid u Bangladešu, rekao je da je ova godina imala klimatske vanredne situacije, kao što su poplave i suše „u razmjerama koja nije ranije viđena”.

„Klimatska kriza je sve veća, a u Bangladešu osjećamo njenu žestinu“, rekao je on.

„Kada udare ekstremni i događaji kao što je ciklon Sitrang, cijele zajednice ostaju devastirane", zaključio je Kabir.

Bonus video: