U Indiji ponosni na uspjeh Rišija Sunaka

Indijski mediji i zvaničnici pozitivno komentarišu imenovanje novog britanskog premijera, mada ima i onih koji smatraju da način na koji je izabran zapravo ukazuje na rasizam u Britaniji

8276 pregleda 0 komentar(a)
Umjetnik u Mumbaju izrađuje slike u čast izbora Rišija Sunaka za britanskog premijera, Foto: Rojters
Umjetnik u Mumbaju izrađuje slike u čast izbora Rišija Sunaka za britanskog premijera, Foto: Rojters

Tast Rišija Sunaka, preduzetnik u penziji i milioner Narajana Murti, prekinuo je uobičajenu medijsku tišinu kako bi proslavio imenovanje svog zeta za britanskog premijera.

"Ponosni smo", kazao je Murti za Azijsku novinsku agenciju. "Uvjereni smo da će dati sve od sebe za narod Ujedinjenog Kraljevstva". Riši Sunak je juče stupio na dužnost nakon što je kralj Čarls to formalno zatražio od njega.

"Riši Sunak, ponosni hindus, novi je britanski premijer", objavio je list "Tajms of Indija", dok je "Hindustan tajms" njegov izbor opisao kao "nevjerovatan uspon" i naveo da on preuzima kormilo u ključnom trenutku za Britaniju. "Britanska ekonomija ide ka recesiji, inflacija je rekordno visoka a vladajuća partija je podijeljena usljed višestrukih borbi za moć".

Televizija CNBC je imenovanje novog premijera nazvala "čudom" i navela da je Sunak ostvario ono što je do skoro smatrano nemogućim. Takođe su pripisali zasluge britanskom društvu koje je pružilo Sunaku priliku da dođe do najviše pozicije. "Veće zasluge ima sama Britanija zbog izgradnje institucija i razvoja kulture u kojoj je uspjeh Rišija Sunaka moguć", navela je televizija.

Kolumnista Avinaš Palival se odlučio za drugačiji pristup. U članku za "Indijan ekspres" naslovljenom "Riši Sunak, slučajni premijer države u haosu", on je govorio o "rasizmu" u Britaniji.

"Rasizam u Britaniji je toliko dubok da su bili potrebni ekonomski krah, dvije premijerske ostavke, izostanak izbornog procesa i snažna finansijska privilegovanost kako bi multikulturalnost opstala".

Indijski premijer Narendra Modi na Tviteru je uputio "najtoplije čestitke" Sunaku i naveo da se raduje saradnji oko globalnih tema.

Imajući u vidu da opozicione partije optužuju Modijevu vladu za diskriminatorski pristup protiv indijskih manjina i sprovođenje većinske agende, lider Kongresa Palaniapan Čidambaram prozvao je Modija zbog činjenice da je Britanija prihvatila etničke manjine i na taj način omogućila uspjeh Sunaka.

"Prvo Kamala Haris, a sada Riši Sunak. Narodi SAD i UK su prihvatili građane koji pripadaju manjinama i izabrali ih na visoke pozicije. Mislim da Indija i stranke koje diskriminišu manjine treba da nauče tu lekciju", objavio je Čidambaram na Tviteru.

Na društvenim medijima se pojavio i drugi ugao o mogućnosti da bi i Indija i Pakistan mogle polagati pravo na Sunakovo porijeklo.

"Telegraf Indija" je istakao da mada nema puno podataka o Sunakovim precima, izgleda da oni potiču iz Pundžaba na sjeveru Indije, a mjesto gdje su rođeni je 1947. godine pripalo Pakistanu, a ne Indiji.

Na Tviteru su se pojavile šale o tome koja zemlja ima pravo da prisvoji Sunaka. Jedan korisnik je predložio da bi dvije zemlje mogle zakopati ratnu sjekiru i zajedno položiti pravo na njega.

Bonus video: