Blinken: Status kvo situacije na Tajvanu više nije prihvatljiv Kini

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena je više puta optuživala Kinu da je iskoristila posjetu, predsjednice Predstavničkog doma SAD -a Nensi Pelosi Tajvanu, kao izgovor za povećanje vojnih vježbi oko ostrva. Ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom

4237 pregleda 0 komentar(a)
Entoni Blinken (Ilustracija), Foto: Rojters
Entoni Blinken (Ilustracija), Foto: Rojters

"Kina je odlučila da status kvo situacije na Tajvanu više nije prihvatljiv i počela da pojačava pritisak na samoupravno ostrvo, uključujući zadržavanje mogućnosti upotrebe sile", kazao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

To je kazao na događaju koji je organizovao Blumberg, prenosi Rojters. Blinken ističe da je Kina promjenila decenijama star dogovor između Vašingtona i Pekinga, da će svoje razlike sa Tajvanom rješavati mirnim putem

"Ono što se promjenilo jeste odluka vlade u Pekingu, da taj status kvo više nije prihvatljiv i da žele da ubrzaju proces kojim će težiti ponovnom ujedinjenju", rekao je Blinken.

Dodaje da je Kina uz to, donijela odluke o vršenju većeg pritiska na Tajvan i zadržavanju mogućnosti "upotrebe sile za postizanje svojih ciljeva", ako taktika pritiska ne bude funkcionisala.

"To je ono što se suštinski promjenilo", naglasio je Blinken.

Dodaje da Vašington nije želio "hladni rat" i nije pokušavao da obuzda Kinu, već je bio odlučan i zalagao se za njene interese.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena je više puta optuživala Kinu da je iskoristila posjetu, predsjednice Predstavničkog doma SAD -a Nensi Pelosi Tajvanu, kao izgovor za povećanje vojnih vježbi oko ostrva. Ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

Predsjednik Kine, Si Đinping nedavno je saopštio, na petogodišnjem kongresu kineske Komunističke partije, da se Peking nikad neće odreći prava na upotrebu sile nad Tajvanom, ali da će se zalagati za mirno rješenje.

Uprkos spekulacijama, iz američke administracije ističu da vjeruju da je malo vjerovatno da će Kina pokušati vojno da zauzme Tajvan u narednih nekoliko godina.

Bonus video: