Iranske vlasti navodno "otele" tijelo novinara RSE: Haghighatnejad tajno sahranjen?

Porodici nije bilo dozvoljeno da vidi tijelo, niti da učestvuje u sahrani

4740 pregleda 1 komentar(a)
Reza Haghighatnejad, Foto: Screenshot/Youtube
Reza Haghighatnejad, Foto: Screenshot/Youtube

Iranska Islamska revolucionarna garda rekla je porodici novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) Reze Haghighatnejada da je njegovo tijelo tajno zakopano na lokaciji izvan njegovog rodnog grada Širaza, piše RSE.

Radio Farda je 30. oktobra objavio na Tviteru fotografiju navodne grobnice koju je Iranska Islamska revolucionarna garda poslala ocu novinara.

Haghighatnejad, 45 godina, preminuo je od raka u Berlinu 17. oktobra. Njegovo tijelo je vraćeno u Iran radi sahrane 25. oktobra.

Tijelo, međutim, nije predato njegovim roditeljima nakon što je stiglo u Iran, a bilo je nepotvrđenih izvještaja da ga je zaplijenila Iranska Islamska revolucionarna garda i odnijela na nepoznatu lokaciju.

Majka novinara Bejgumjan Raeisi objavila je 27. oktobra snimak u kojem kaže da su tijelo njenog sina "otele vlasti na aerodromu".

Porodici nije bilo dozvoljeno da vidi tijelo, niti da učestvuje u sahrani.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je 28. oktobra iranske vlasti da "odmah" predaju tijelo Haghighatnejada njegovoj porodici i rekao da ovaj slučaj pokazuje kolike su razmjere zastrašivanja novinara.

"Tretman prema Rezi Haghighatnejadu naglašava koliko se iransko rukovodstvo plaši novinara čak i nakon smrti", rekao je on.

Predsjednik i izvršni direktor RSE Džejmi Flaj nazvao je ponašanje iranskog režima prema porodici Haghighatnejada "sramnim i odvratnim".

Haghighatnejad je napustio Iran usred pojačanog pritiska na novinare i počeo da izvještava na persijskom jeziku van zemlje. Počeo je da izvještava za Radio Farda 2019.

Zbog svojih novinarskih aktivnosti nije mogao da se vrati u Iran.

Ovaj incident se događa u trenutku kada Iran razbija proteste koji su organizovani zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru policije zadužene za pitanja morala.

Ona je uhapšena zbog navodnog kršenja strogog ženskog kodeksa oblačenja u zemlji.

Više od 300 iranskih novinara objavilo je 30. oktobra otvoreno pismo u kojem pozivaju na oslobađanje dve koleginice koje su privedene zbog izveštavanja o smrti Mahse Amini u pritvoru.