Kandidatkinja za šeficu CIA: Neću sprovoditi naloge Trampa ako su nemoralni

Ona je rekla da neće ponovo pokretati ugašeni program CIA za pritvaranje i ispitivanje osumnjičenih za terorizam, iako je Tramp rekao da on podržava grube metode ispitivanja kao što je simuliranje davljenja
76 pregleda 0 komentar(a)
Đina Haspel, Foto: Reuters
Đina Haspel, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2018. 16:44h

Kandidatkinja za šeficu američke Centralne obavještajne agencija (CIA) Đina Haspel izjavila je danas da neće sprovoditi naloge predsjednika ako smatra da su nemoralni, čak i ako su tehhnički saglasni sa zakonom.

Haspel je na saslušanju u Senatu, gdje odgovara na pitanja kongresmena, posebno zbog njene umiješanosti u grube metode ispitivanja osumničenih za terorizam dok je bila operativka CIA.

Opozicione demokrate su tvrdile da ona ne bi trebalo da vodi CIA zato što je bila šefica baze u tajnom centru za pritvaranje na Tajlandu, gdje su dvojica osumnjičenih bili podvrgnuti brutalnom ispitivanju simulacijom davljenja.

Na pitanje da li bi sprovela nalog predsjednika Donalda Trampa za koji misli da je moralno sporan, Đina Haspel je rekla da ne bi, prenio je Asošiejted pres.

Ona je rekla da neće ponovo pokretati ugašeni program CIA za pritvaranje i ispitivanje osumnjičenih za terorizam, iako je Tramp rekao da on podržava grube metode ispitivanja kao što je simuliranje davljenja.

Haspelova je rekla da ne vjeruje da bi Tramp od nje tražio da ponovo uvede takve metode.

Ona je rekla da je njen "moralni kompas snažan" i da CIA mora raditi u skladu s američkim vrijednostima.

Đina Haspel bi mogla postati prva žena na čelu CIA. Ona je prvi operativac koji je predložen da vodi agenciju poslije više decenija. U CIA je skoro sve vrijeme radila tajno i veći dio njenog dosijea je pod oznakom državna tajna.

Bonus video: