Sjeverna Koreja: SAD i Južna Koreja moraju prekinuti zajedničke vojne vježbe

SAD i Seul su započeli zajedničke vježbe nazvane Oluja opreza, koje će trajati do petka i uključivati oko 240 ratnih aviona koji će izvesti oko 1.600 naleta. Stotine ratnih aviona obje strane, izvodiće lažne napade 24 sata na dan

5883 pregleda 0 komentar(a)
Ranije zajedničke vježbe (Ilustracija), Foto: Rojters
Ranije zajedničke vježbe (Ilustracija), Foto: Rojters

Sjeverna Koreja zahtijeva od Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje da zaustave vojne vježbe velikih razmjera, kazavši da je to provokacija na koju bi Pjongjang mogao da odgovori, kako kažu "snažnijim naknadnim mjerama".

„Situacija na Korejskom poluostrvu i njegovoj blizini, i ponovo smo u fazi gdje su mogući ozbiljni sukobi za moć i vlast, sve zbog neprestanih i nepromišljenih vojnih poteza SAD -a i Južne Koreje“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje, prenosi Rojters.

SAD i Južna Koreja započele su jednu od svojih najvećih kombinovanih vojnih vazdušnih vježbi, pri čemu će stotine ratnih aviona obje strane, izvoditi lažne napade 24 sata dnevno, tokom većeg dijela nedjelje.

Operacija nazvana Oluja opreza, trajaće do petka i uključiče oko 240 ratnih aviona koji će izvesti oko 1.600 naleta, saopštile su američke vazduhoplovne snage.

Sa druge strane, Vašington i Seul veruju da će Pjongjang možda nastaviti sa testiranjem nuklearnih bombi po prvi put od 2017 -te, pa žele na ovaj način da odvrate Sjevernu Koreju. I to uprkos tome što neki sadašnji i bivši zvaničnici SAD -a kažu da će ovo samo pogoršati tenzije.

"Sjeverna Koreja je spremna da preduzme sve neophodne mjere za odbranu svog suvereniteta, bezbjednosti naroda i teritorijalnog integriteta od spoljnjih vojnih pretnji", ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Naglašavaju da će uzeti u obzir snažnije naknadne mjere, ukoliko SAD budu kontinuirano istrajale u teškim vojnim provokacijama.

Južnokorejske trupe su u petak završile 12-dnevne terenske Hoguk vježbe, koje su uključivale lažna slijetanja na vodu, prelaske rijeka, uključujući i neke vježbe sa američkim snagama.

Za Sjeverna Koreju zajedničke vježbe su proba za invaziju i dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula. Kao odgovor na vježbe, lansirali su rakete, izveli vazdušne vježbe i ispalili artiljeriju u more.

Ignorišu ponovljene pozive SAD -a da se nastave pregovori o nuklearnom i raketnom programu, i umjesto toga, Sjeverna Koreja je ove godine počela sa do sada neviđenim testiranjem raketa.

Bonus video: