VIDEO Austrijski mirovnjaci pustili sirijske vojnike da poginu? "Ovo je bilo pakleno"

Bečki magazin "Falter" je objavio video koji, kako se navodi, kvari imidž austrijskih mirovnjaka koji su decenijama bili stacionirani na Golanskoj visoravni
103 pregleda 3 komentar(a)
Sirija, vojnici, Foto: Screenshot (YouTube)
Sirija, vojnici, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.04.2018. 10:52h

Austrijski vojnici u sastavu mirovne misije UN u Siriji optuženi su da su dozvolili da sirijski vojnici stradaju neobavijestivši ih o zasjedi za koju su znali, prenosi Tanjug.

Riječ je o događaju iz septembra 2012. godine, kada su austrijski mirovnjaci primijetili kako šverceri u planini prave zasjedu, o čemu su izvijestili svoju komandu i napravili video snimak.

Međutim, sat vremena od trenutka kada je primijećena zasjeda, prema video snimku koji je objavio bečki magazin "Falter", jedno vozilo sa devet pripadnika sirijske tajne službe dolazi do kontrolnog punkta koji su držali austrijski mirovnjaci i oni ih propuštaju bez upozorenja.

Na video snimku se potom čuje kako jedan od njih, kada je vozilo proišlo, kaže „"normalno bi bilo da neko tim jadnicima kaže za zasjedu" i "ako neko od njih preživi vratiće se i ubiće nas“.

Na tom snimku se vidi kako su Sirijci upucani, a vojnici snimaju dešavanja i posljedice zasjede i kažu: “Ovo je bilo pakleno“.

Zatim vojnici diskutuju da li da pošalju sanitet, ali konstatuju što niko nije preživio i ne preduzimaju ništa.

Bečki magazin "Falter" je objavio ovaj video koji, kako se navodi, kvari imidž austrijskih mirovnjaka koji su decenijama bili stacionirani na Golanskoj visoravni.

Ministar odbrane Mario Kunasek reagovao je odmah i formirao istražnu komisiju.

“Želim što brže da znam šta se 2012. stvarno dogodilo“, poručio je on.

Austrija, koja se obavezala na trajnu neutralnost, jedna je od najaktivnijih zemalja, kada je riječ o broju vojnika po broju stanovnika u mirovnim misijama UN i EU, ali i pod komandom NATO kao što je slučaj na Kosovu, gdje je stacionirano više od 400 austrijskih mirovnjaka u sastavu KFOR.

Bonus video: