Veliki evropski sajam tehologije bavi se mutnom budućnošću kriptovaluta

Gomilanje protivrječnosti i trajni pad vrijednosti kriptoaktive, pogođene kao i ostatak tehnologije pogoršanjem makroekonomskih prilika, sada guraju kripto sektor da ponovo pokuša da mobiliše interesovanje javnosti

4155 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veliki evropski sajam tehnologije "Web Summit" počeo je danas u Lisabonu suštinskim pitanjima o budućnosti kriptovaluta.

Po riječima osnivača Sajma, Pedija Kosgrejva, ta manifestacija je rasprodata sa oko 70.000 posjetilaca koji se očekuju tokom četiri dana, čime se vraća u format iz 2019. godine, prije pandemije koronavirusa.

Na programu su: početnici, investitori, poslovni lideri i vodeće ličnosti. Ukupno, više od 1.000 govornika uključujući američkog intelektualca Noama Čomskog i ukrajinskog šampiona u boksu u teškoj kategoriji Aleksandra Usika.

Ali najbolja mjesta su rezervisana za specijaliste za kriptovalute i "blokčejn" - tehnologiju za koju se tvrdi da je u stanju da revolucioniše upotrebu interneta, a čak i globalnu ekonomiju.

Biće prisutne mnoge kompanije specijalizovane za digitalni univerzum: od startapa do "jednoroga" vrijednih milijarde dolara, kao što su studio "Yuga Labs" i platforma "OpenSea".

Na čelu stola je i kinesko-kanadskog investitrora Čangpenga Žaoa (CZ), bogatog šefa glavne berze kripto-aktive, "Binance".

Svi će pokušati da ubijede da potencijal kriptovaluta ostaje netaknut dok ta oblast prolazi kroz bezbrojne krize, optužena da pumpa "finansijske balone", olakšava utaju poreza, čak i da je ogromna prevara.

Na pitanje AFP-a, Pedi Kosgrejv se složio da "mnoga pitanja ostaju bez odgovora" u vezi sa kriptovalutom koju on definiše kao uglavnom stvar neke vrste iluzije.

"Dali smo sve od sebe da ubijedimo ključne ličnosti u ekosistemu da dođu.. vidjećemo šta će se desiti", dodao je on.

Pozvani su i mrzitelji kriptovaluta, kao što je glumac Ben Mekenzi, poznat po TV serijama "Gotam" i "Njuport Bič".

Komentari CZ-a će biti u fokusu, kao svjetskog lidera u kripto oblasti, ali i zato što je njegova kompanija "Binance" više puta optužena da želi da izbjegne propise, što ona osporava.

On je jedan od investitora koji su se, sa ulaganjem od 500 miliona dolara, okupili da "Tviter" preuzme hiroviti milijarder Ilon Mask.

Konačno, početkom oktobra je nagovijestio da je bio žrtva ogromnog hakovanja, procjenjujući obim krađe na oko 100 miliona dolara.

Gomilanje protivrječnosti i trajni pad vrijednosti kriptoaktive, pogođene kao i ostatak tehnologije pogoršanjem makroekonomskih prilika, sada guraju kripto sektor da ponovo pokuša da mobiliše interesovanje javnosti.

Ali nije uloga "Web Summita" da stimuliše investicije u toj oblasti, rekao je Pedi Kosgrejv.

Tradicionalne tehnološke ličnosti Amazona, Epla, Gugla i Mete takođe će biti prisutne kako bi predstavile svoja nedavna dostignuća u zdravstvu, vještačkoj inteligenciji i virtuelnim svjetovima.

Poslije uzbunjivačice Frensis Haugen koja je došla 2021. da optuži Facebook da daje prioritet svom rastu, a ne da se bori protiv mržnje na mreži, sajam će ove godine dati mikrofon irskom lobisti Marku MekGanu koji je javnosti otkrio agresivnu strategiju Ubera da se nametne u "ratu taksija".