Bolsonaro pozvao pristalice da deblokiraju puteve, dio demonstranata nacistički pozdravljao

Demonstranti, koji nisu voljni da prihvate rezultate Bolsonarovog poraza na izborima u nedjelju od ljevičarskog bivšeg predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve, blokirali su autoputeve i izazvali poremećaje širom zemlje treći dan zaredom

6741 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonarove pristalice, Foto: Reuters
Bolsonarove pristalice, Foto: Reuters

Odlazeći predsjednik Brazila Žair Bolsonaro zamolio je u srijedu kasno uveče učesnike u, kako je rekao, "legitimnim" protestima da "deblokiraju puteve" i demonstriraju na drugim mjestima, dok se zalažu za vojnu intervenciju kako bi ga zadržali na vlasti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pristalice lidera krajnje desnice okupljaju se ispred vojnih objekata u većim brazilskim gradovima i blokiraju autoputeve u više od polovine država u zemlji.

Demonstranti, koji nisu voljni da prihvate rezultate Bolsonarovog poraza na izborima u nedjelju od ljevičarskog bivšeg predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve, blokirali su autoputeve i izazvali poremećaje širom zemlje treći dan zaredom.

"Želim da im uputim apel: deblokirajte puteve", rekao je Bolsonaro kasno u srijedu i dodao: "Meni se ne čine kao dio legitimnih demonstracija".

"Druge demonstracije koje se održavaju širom Brazila na trgovima... dio su demokratske igre. Dobrodošle su", dodao je on u video obraćanju na Tviteru.

Poslije višednevne tišine, Bolsonaro je u utorak održao kratak govor u kojem nije prihvatio poraz, ni čestitao Luli na pobjedi tokom vikenda, iako je njegov šef kabineta kasnije uzeo govornicu i rekao da je predsjednik odobrio prelazak u novu vladu.

Neke pristalice Bolsonara, koji je i sam penzionisani vojni kapetan, upućivali su prijeteće gestove novinarima u Sao Paulu, gdje su gomile demonstranata izašle na ulice kasnije tokom dana.

U južnoj državi Santa Katarina, demonstranti su snimljeni u srijedu kako podižu nacističke pozdrave.

Hiljade ljudi okupilo se u međuvremenu u glavnom gradu Braziliji, uzvikujući "građanski otpor", dok su u kišnom centru Rio de Žaneira brazilski mediji snimili demonstrante kako uzvikuju: "Lula, lopove, tvoje mjesto je u zatvoru".

Broj blokada puteva širom zemlje smanjen je sa 271 u utorak na 146 u srijedu, saopštila je policija.

U Sao Paulu je vojna policija upotrijebila suzavac da rastjera blokadu na glavnom autoputu koji povezuje državu sa centralno-zapadnim regionom zemlje, nakon što je Vrhovni savezni sud naredio upotrebu "svih neophodnih mjera" za otvaranje puteva.

Blokada je izazvala poremećaje širom zemlje. Glavni aerodrom u Sao Paulu otkazao je 48 letova zbog protesta, saopštila je pres služba, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Bolsonarov potpredsjednik Hamilton Murao rekao je za dnevnik O Globo da "nema svrhe plakati, izgubili smo utakmicu".

Nacionalna konfederacija industrije upozorila je u utorak na neposredan rizik od nestašice goriva ako se blokirani putevi brzo ne oslobode.

Ministar za infrastrukturu Marselo Sampaio zatražio je kasno u utorak da demonstranti deblokiraju autoputeve kako bi omogućili transport ljekova, zaliha i goriva.

Mnogi brazilski supermarketi su navodno već imali manjak u snabdijevanju, piše AFP.

Demonstracije koje su pozivale na vojnu intervenciju ispred vojnih zgrada održane su u srijedu u 11 od 27 država u zemlji, prenosi novinski sajt UOL.

Bolsonaro je u utorak rekao da demonstranti ne bi trebalo da "koriste metode ljevice... koje sprečavaju slobodu kretanja", ali je dodao da su blokade na putevima "plod ogorčenja i osjećaja nepravde zbog načina na koji se odvijao izborni proces".

"Mirni protesti će uvijek biti dobrodošli“, rekao je on.

To su neke pristalice protumačile kao poziv na održavanje demonstracija.

Izborne institucije ranije su proglasile pobjedu bivšeg predsjednika Luisa Injasija Lule da Silve u drugom krugu izbora, održanom 30. oktobra. Luli je ovo treći mandat predsjednika Brazila.

Bonus video: