Si Đinping: Potrebna veća saradnja između Kine i Njemačke

Šolc je kineskom predsjedniku rekao da je dobro što su se susreli u ovim napetim vremenima i da invazija Rusije na Ukrajinu stvara probleme globalnom poretku zasnovanom na pravilima

2983 pregleda 0 komentar(a)
Šolc i Si Đinping u Pekingu, Foto: Reuters
Šolc i Si Đinping u Pekingu, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je na sastanku sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom da je potrebna veća saradnja između dvije zemlje i da su ovo "vremena promjena i turbulencija", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tokom njihovog prvog susreta otkako je Šolz postao kancelar, Si je rekao da Kina i Njemačka, kao velike zemlje koje imaju uticaj, trebaju da sarađuju više radi svjetskog mira, prenijela je državna stanica CCTV.

"Trenutno je međunarodna situacija kompleksna i nestabilna", rekao je kineski predsjednik.

Šolc je prvi lider iz Grupe sedam koji je došao u posjetu Kini od početka pandemije Kovid-19.

Šolc je kineskom predsjedniku rekao da je dobro što su se susreli u ovim napetim vremenima i da invazija Rusije na Ukrajinu stvara probleme globalnom poretku zasnovanom na pravilima.

Njemački kancelar, koji je u jednodnevnoj posjeti, dodao je da će s kineskim liderom razgovarati o odnosima Evrope i Kine, borbi protiv klimatskih promjena, razvoju ekonomije, kao i o temama o kojima dvije zemlje imaju različite poglede.

Dvojica lidera su zajednop ručala u "Zlatnoj sali" Velike palate naroda u centru Pekinga, gdje se ponekad održavaju banketi za strane šefove država.

Šolc i članovi njemačke poslove delegacije u njegovoj pratnji testirani su na Kovid-19 po dolasku u Peking.

Kineski medicinari ušli su avion u zaštitnim odijelima i obavili testiranje.

Bonus video: