Peru: Pleme Kuniniko oslobodilo turiste koje su uzeli za taoce

Saopštili su da morali da preduzmu ovako radikalnu mjeru zatočenja turista kako bi izvršili pritisak na vladu da pošalje komisiju koja bi procijenila ekološku štetu od izlivanja 2.500 tona sirove nafte u rijeku Kuniniko. Taj ekološki incident dogodio se 16. septembra

3709 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz provincije Loreto, Foto: Reuters
Detalj iz provincije Loreto, Foto: Reuters

Grupa peruanskih starosjedjelaca oslobodila je 150 turista koje su držali u zatočeništvu u znak protesta protiv Vlade Perua zbog 40 slučajeva izlivanja nafte, prenio je Rojters saopštenje lokalnih vlasti, piše Radio Slobodna Evropa.

Nezavisna služba javnog branioca Perua saopštila je 4. novembra da su predstavnici zajednice Kuniniko iz peruanske Amazonije prihvatili zahtjev vlasti da ljudi koje su uzeli kao taoce budu pušteni.

Pripadnici starosjedjelačke grupe Kuniniko iz provincije Loreto u amazonskoj prašumi Perua držali su zatočene turiste, među kojima su Peruanci i američki i britanski državljani.

Saopštili su da su to učinili da bi podigli svijest o izlivanju nafte u lokalnu rijeku.

Autohtono stanovništvo tražilo je državnu pomoć nakon izlivanja nafte u oblasti Loreto.

Saopštili su da morali da preduzmu ovako radikalnu mjeru zatočenja turista kako bi izvršili pritisak na vladu da pošalje komisiju koja bi procijenila ekološku štetu od izlivanja 2.500 tona sirove nafte u rijeku Kuniniko. Taj ekološki incident dogodio se 16. septembra.

Aktivisti iz zajednice Kuniniko objavili su ranije da od ponoći 1. novembra kroz oblast u kojoj žive neće moći da prođe nijedan čamac ili brod.

"Zahtijevamo da vlada razgovara sa našom zajednicom ili se suoči sa posljedicama", naveli su u saopštenju.

Po izvještajima peruanskih i internacionalnih medija, niko od turista koje su starosjedioci plemena Kininiko privremeno zadržali nije povrijeđen. Takođe navode da su se prema njima ophodili sa uvažavanjem i bez nasilja.

Bonus video: