Amirabdolahijan: Iran dao Rusiji dronove mjesecima prije rata u Ukrajini

Iranski ministar je naveo da Teheran nije bio svjestan upotrebe iranskih dronova u Ukrajini, te da je ostao posvećen zaustavljanju sukoba

6311 pregleda 1 komentar(a)
Amirabdolahijan, Foto: Reuters
Amirabdolahijan, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amirabdolahijan izjavio je da je ta zemlja Rusiji isporučila dronove koje je ruska vojska koristila tokom invazije na Ukrajinu, prenijela je agencija Asošijetid pres (AP), navodi Radio Slobodna Evropa.

"Dali smo ograničen broj bespilotnih letjelica Rusiji mjesecima prije rata u Ukrajini", rekao je iranski šef diplomatije Amirabdolahjan novinarima 5. novembra u Teheranu.

On je naveo da Teheran nije bio svjestan upotrebe iranskih dronova u Ukrajini, te da je ostao posvećen zaustavljanju sukoba.

"Ako Kijev u svom posjedu ima bilo kakve dokumente da je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u Ukrajini, trebalo bi da nam ih dostave", rekao je Amirabdolahjan.

Dodao je Teheran neće "biti ravnodušan" u slučaju dokaza da je Rusija koristila iranske dronove u ratu protiv Ukrajine.

Ranije su iranski zvaničnici negirali naoružavanje Rusije u ratu Moskve protiv Ukrajine.

Prethodno je iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Amir Saeid Iravani ponovio iransku poziciju neutralnosti u ratu Rusije protiv Ukrajine i optužbe da Teheran naoružava Moskvu okarakterisao kao neosnovane.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi zapadni saveznici pozvali su u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da istraži da li je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice za napad na civile u Ukrajini.

Bonus video: