Sjeverna Koreja odbacuje tvrdnje o isporuci naoružanja Rusiji

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je ranije da artiljerija iz Sjeverne Koreje u Rusiju dolazi kao prikrivena pošiljka za Bliski istok ili Afriku

3745 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjeverna Koreja saopštila je juče da su tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država da Pjongjang snabdijeva Moskvu artiljerijskom municijom za njen rat u Ukrajini neosnovane, prenio je državni medij Sjeverne Koreje KCNA.

Optužbe dolaze usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu nakon niza sjevernokorejskih testova naoružanja prošle nedjelje, uključujući interkontinentalnu balističku raketu.

Sa druge strane, SAD i Južna Koreja izvele su svoju najveću vazduhoplovnu vježbu ikada.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je ranije da artiljerija iz Sjeverne Koreje u Rusiju dolazi kao prikrivena pošiljka za Bliski istok ili Afriku.

"Ovdje ne govorimo o desetinama. To je značajan broj artiljerijskih granata“, rekao je Kirbi, prenosi Politico.

Kirbi je rekao da američki zvaničnici ne znaju da li je Rusija zaista primila municiju, ali da pokušavaju da prate pošiljke.

Zamjenik direktora za vojne spoljne poslove u Ministarstvu nacionalne odbrane Sjeverne Koreje u saopštenju navodi da "SAD u posljednje vrijeme uporno šire neosnovane ’glasine o trgovini oružjem‘ između Sjeverne Koreje i Rusije“.

U saopštenju se navodi da Sjeverna Koreja vidi "glasine" kao dio "neprijateljskog pokušaja Sjedinjenih Država da ukalja imidž Sjeverne Koreje u međunarodnoj areni".

"Još jednom jasno stavljamo do znanja da nikada nismo imali ‘poslove sa oružjem’ sa Rusijom i da nemamo plan da to činimo u budućnosti“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: