Tri američke države glasale za zabranu ropstva i prinudnog rada u zatvorima, Lujzijana odbila

Poslije glasanja u utorak, više od deset država u ustavima ima odredbe kojima se zabranjuju ropstvo i prinudni rad u zatvorima

4292 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Birači u tri američke države izjasnili su se za formalnu zabranu ropstva i prinudnog rada u zatvorima, dok su u Lujzijani birači odbili ustavni amandman koji reguliše to pitanje.

Alabama, Tenesi i Vermont su se izjasnili protiv prinudnog rada u zatvorima, u Oregonu je ta opcija vodila, ali rezultati još nijesu konačni.

Luizijana, koja je nekada bila robovlasnička država, odbila je ustavni amandman kojim se zabranjuje prinudni rad u sistemu zatvorskih sankcija.

Ove inicijative ne znače i promjene u zatvorima, ali će svakako omogućiti pokretanje pravnih postupaka u slučajevima kada su zatvorenici radili pod prisilom ili prijetnjom da će izgubiti benefite ako odbiju da rade, prenosi Glas Amerike.

Poslije glasanja u utorak, više od deset država u ustavima ima odredbe kojima se zabranjuju ropstvo i prinudni rad u zatvorima.

Glasači u Koloradu su se prvi o tome izjasnili 2018. godine, a potom su isto izglasale i Nebraska i Juta dvije godine kasnije.

Ostale države nemaju odrednice u ustavu koje se bave ropstvom ili prinudnim radom.

Bonus video: