Đinping i Tramp planiraju sastanak u Vijetnamu?

Tramp je ove sedmice rekao kako se raduje susretu kako bi se riješio trgovinski rat. Naglasio je kako mu je Si poslao pismo u kojem je izrazio želju da se postigne dogovor prije 1. marta
335 pregleda 0 komentar(a)
Tramp i Đinping, Foto: Damir Sagolj/Reuters
Tramp i Đinping, Foto: Damir Sagolj/Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp i njegov kineski kolega Si Đinping možda će se susresti u Da Nangu, u Vijetnamu, krajem februara, objavio je u nedjelju list South China Morning Post.

Dvojica predsjednika razmatraju sastanak 27. ili 28. februara, malo prije isteka primirja u njihovom trgovinskom ratu koje ističe u martu, objavio je taj list sa sjedištem u Hong Kongu.

Tramp je ove sedmice rekao kako se raduje susretu kako bi se riješio trgovinski rat. Naglasio je kako mu je Si poslao pismo u kojem je izrazio želju da se postigne dogovor prije 1. marta.

Bliži li se kraj trgovinskog rata?

Dvojica predsjednika 1. decembra dogovorili su 90-dnevno "primirje" u trgovinskom ratu, gdje su SAD nametnule carinske namete od 250 milijardi dolara na kineske uvozne proizvode. Kina je uzvratila jednakom mjerom.

Kineska trgovinska delegacija predvođena dopremijerom Li Heom bila je u Vašingtonu ove sedmice kako bi nastavila pregovore. Obje strane su zvučale optimistično nakon završetka sastanka, prenosi Hina.

Tramp će se takođe sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Dćong Unom, isto krajem ovoga mjeseca. Za sastanak se razmatra više lokacija za samit, uključujući i Da Nang.

Bonus video: