Demokrate izbjegle debakl

Istraživanja su pokazala da su za republikanske birače glavne teme na izborima bile visoka stopa inflacije i kriminala, dok su demokrate motivisala pitanja poput prava na abortus i oružanog nasilja

41228 pregleda 16 komentar(a)
Reakcija pristalica nakon saopštenja rezultata koji ukazuju na pobjedu demokratskog kandidata za guvernera Pensilvanije Džoša Šapira, Foto: Rojters
Reakcija pristalica nakon saopštenja rezultata koji ukazuju na pobjedu demokratskog kandidata za guvernera Pensilvanije Džoša Šapira, Foto: Rojters

Predsjedniku Sjedinjenih Država Džou Bajdenu, koji je tvrdio da je optimista povodom izbora ove nedjelje uprkos tome što su istraživanja predviđala ubjedljivu pobjedu republikanaca, juče je sa razlogom laknulo iako bi njegove demokrate mogle izgubiti kontrolu nad Kongresom.

Prema nepotpunim rezultatima republikanci će imati tijesnu većinu u Predstavničkom domu, dok je ishod glasanja za Senat juče bio neizvjestan budući da nijesu saopšteni rezultati u ključnim državama.

Kongres
foto: REUTERS

Međutim i takav ishod je bio bolji od očekivanog za Bijelu kuću, navodi agencija Rojters. “Nikada ne potcjenjujte u kolikoj mjeri je potcijenjen tim Bajden”, objavio je na Tviteru šef kabineta u Bijeloj kući Ron Klajn.

”Nevjerovatno”, kazao je za britansku agenciju jedan iznenađeni Bajdenov saradnik, dok su republikanski zvaničnici priznali da je izostao očekivani “crveni talas”.

”Definitivno nema republikanskog talasa, to je sigurno”, kazao je republikanski senator Lindzi Grejem za NBC.

Istraživanja su pokazala da su za republikanske birače glavne teme na izborima bile visoka stopa inflacije i kriminala, dok su demokrate motivisala pitanja poput prava na abortus i oružanog nasilja.

U skladu sa tim rezultat izbora, kako navodi Rojters, ukazuje da su birači kaznili Bajdena zbog ekonomskog stanja u zemlji, mada su se istovremeno usprotivili potezima republikanaca da zabrane abortus.

Republikanci će po svoj prilici ostvariti dovoljan uspjeh da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, što znači da bi mogli blokirati Bajdenovo obećanje da ponovo legalizuje pravo na abortus ili zabrani prodaju jurišnog oružja, i pokrenu potencijalno škodljive istrage o njegovoj administraciji i porodici.

Loš učinak pojedinih kandidata koje je podržao Tramp ukazuje da su birači isrcpljeni izbornim i haosom u vladi koji je izazivao bivši republikanski predsjednik

Međutim to je daleko od ubjedljive pobjede koju su republikanci očekivali, dok su demokrate izbjegle teške poraze na sredini mandata kakvi su tradicionalno pogađali aktuelne predsjednike uključujući i Donalda Trampa i Baraka Obamu.

Loš učinak pojedinih kandidata koje je podržao Tramp ukazuje da su birači isrcpljeni izbornim i haosom u vladi koji je izazivao bivši republikanski predsjednik.

”Mislim da je njegov ego jednostavno prevelik”, kazala je za Rojters 75-godišnja Ivon Lengdon dok je glasala za republikanske kandidate u Mičigenu.

Bajden
foto: Reuters

Bajden je izbore okarakterisao kao test američke demokratije u trenutku kada su mnogi republikanci prihvatili Trampove optužbe da su predsjednički izbori 2020. pokradeni.

Nekoliko takozvanih “Izbornih negatora” koji su podržali Trampove tvrdnje ostvarili su pobjedu, ali se strah od nasilja i drugih opstrukcija desničarskih posmatrača na biračkim mjestima nije realizovao.

Ukoliko demokrate zaista ograniče gubitke u Predstavničkom domu i eventualno zadrže kontrolu u Senatu za to je, prema ocjenama analitičara, najzaslužnija tema abortusa.

Uoči izbora postojalo je uvjerenje da energija koju je izavala odluka Vrhovnog suda da ukine ustavnu zaštitu prava na abortus neće biti dovoljna da spasi demokrate u poređenju sa strahovima birača u vezi sa ekonomijom.

Izbori SAD
foto: REUTERS

Međutim, tokom noći se pokazalo da tema abortusa ostaje snažna, a najbolji primjer za to je Mičigen gdje je demokratska guvernerka Grečen Vitmer, koja je obećala da će se “pakleno boriti” za pravo na abortus, ubjedljivo pobijedila republikanskog kandidata.

Bez obzira na konačni rezultat Bajden, koji ovog mjeseca puni 80 godina, ograničio je granatiranje koje je zadesilo njegove demokratske prethodnike. U trenutno duboko polarizovanoj Americi to se može okarakterisati kao pobjeda, naveo je kolumnista “Fajnenšl tajmsa” Edvard Lus i dodao da su nezavisno od podjele mjesta u Kongresu izbori pružili važan uvid u važne teme.

Jedan od ključnih zaključaka, kako navodi Lus, jeste da je Donald Tramp slabiji nego što su predviđale ankete. Zapravo su desničarski kandidati koje je Tramp podržao prošli lošije od tipičnih republikanaca. Ono što je možda najbolnije za Trampa jeste ubjedljiva pobjeda i reizbor Rona DeSantisa za guvernera Floride.

DeSantis, kojeg Tramp zove “DeSanktimonius” će vjerovatno biti Trampov rival za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine. Vjerovatno najbolji pokazatelj DeSantisove konzervativne efikasnosti jeste prepoznatljivi negativni ton sa kojim Tramp priča o njemu. “Rekao bih vam par stvari o njemu koje nijesu laskave”, kazao je Tramp u ponedjeljak. “Znam o njemu više nego bilo ko drugi - osim možda njegove supruge”.

Ron DeSantis
foto: Reuters

To da DeSantis razmatra da se kandiduje za Bijelu kuću je mjesecima javna tajna mada on o tome nije govorio javno, ističe Rojters. Dejvid Džoli, bivši republikanski kongresmen iz Floride kazao je da očekuje da DeSantis ubrzo javno ispolji predsjedničke ambicije. “On i njegov tim vjeruju da mogu osvojiti podršku dovoljnog broja delegata da osvoje nominaciju i poraze Trampa”.

Sa druge strane Bajden bi, kako ističe Edvard Lus, mogao ostvariti kolateralni profit od političkog bratoubistva koje će vjerovatno izbiti između kreatora MAGA i njegovog sve nestrpljivijeg nasljednika.

Bonus video: