Putin neće na Samit G20, Zelenski će vjerovatno virtuelno učestvovati

Indonezija je bila pod jakim pritiskom Zapada da isključi Rusiju sa samita kao reakciju na rat u Ukrajini, ali se ona tome usprotivila, tvrdeći da zemlja domaćin treba da ostane neutralna

4752 pregleda 3 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustovati samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) naredne nedjelje u Baliju, saopštila je ruska ambasada u Indoneziji.

"Mogu da potvrdim da će (šef ruske diplomatije) Sergej Lavrov predvoditi rusku delegaciju na samitu G20. Putinov program rada još nije utvrđen i on bi mogao virtuelno da učestvuje", izjavila je danas neimenovana predstavnica ruske ambasade u Džakarti.

Ta najava dolazi poslije višemjesečne neizvjesnosti oko učešća ruskog predsjednika na samitu šefova država i vlada G20, koji 15. i 16. novembra organizuje Indonezija.

Drugi izvor blizak organizatorima samita izjavio je za AFP da je učešće ruskog predsjednika "veoma malo vjerovatno" i da bi trebalo da ga zamijeni ministar spoljnih poslova.

Indonezija je bila pod jakim pritiskom Zapada da isključi Rusiju sa samita kao reakciju na rat u Ukrajini, ali se ona tome usprotivila, tvrdeći da zemlja domaćin treba da ostane neutralna.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja nije članica G20, takođe je pozvan na samit a očekuje se njegovo virtuelno učešće.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija.

One imaju udio od 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji i čine oko dvije trećine svjetske populacije.

Bonus video: