Bajden pozvao sve zemlje da smanje emisiju štetnih gasova

"Klimatska kriza se odnosi na ljudsku, ekonomsku, nacionalnu bezbjednost i sam život na planeti", rekao je američki predsjednik

3802 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je danas "sve zemlje" da smanje emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte, tokom govora na Konferenciji UN o klimi (COP27) u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeiku.

"Sve zemlje moraju više da učine. Na ovom sastanku moramo da obnovimo i povećamo klimatske ambicije", rekao je Bajden i dodao da njegova zemlja radi svoj dio u borbi protiv globalnog zagrijavanja planete Zemlje.

Američki predsjednik je ocijenio da klimatska kriza dovodi u pitanje "sam život planete" i dodao da će SAD poštovati ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine.

"Klimatska kriza se odnosi na ljudsku bezbjednost, ekonomsku bezbjednost, nacionalnu bezbjednost i sam život na planeti", rekao je Bajden.

Prema njegovim riječima, ruska invazija na Ukrajinu povećava potrebu za postepenim ukidanjem upotrebe fosilnih goriva.

"Rat predvođen Rusima samo povećava hitnost da svijet izađe iz zavisnosti od fosilnih goriva", dodao je Bajden koji je danas avionom došao u Šarm el Šeik da bi se kratko pojavio na godišnjoj Konferenciji UN o klimi.

Bonus video: