Netanjahu i zvanično mandatar: Podržavaju ga "ponosni homofob" i političar poznat po antiarapskoj retorici

Partija centra Ješ atid (Ima budućnosti) odlazećeg premijera Izraela Jaira Lapida ocijenila je da je naredna vlada koju će predvoditi lider konzervativnog Likuda Benjamin Netanjahu biti "vlada uništenja"

7969 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu i Hercog, Foto: Reuters
Netanjahu i Hercog, Foto: Reuters

Predsjednik Izraela Isak Hercog danas je zvanično mandat za sastav nove 37. izraelske vlade povjerio lideru konzervativnog Likuda, najdugovječnijem premijeru u istoriji Izraela, Benjaminu Netanjahuu.

Netanjahuov Likud je sa svojim saveznicima, ultradesničarskim i strankama ultraortodoksnih Jevreja, osvojio na izborima 1. novembra stabilnu većinu od 64 poslanička mandata od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Pobjeda na izborima omogućila je Netanjahuu da se vrati na vlast poslije 19 mjeseci u opoziciji.

"Odlučio sam da vam dodijelim poslaniče Benjamine Netanjahu mandat da obrazujete vladu", rekao je Hercog u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalimu, ocijenivši da to nije bila laka odluka, te da mu nije promaklo da se Netanjahuu sudi za korupciju.

Netanjahu je danas osmi put dobio mandat da obrazuje vladu, pet puta je već bio premijer, a tri puta mu to nije uspjelo, navode izraelski mediji.

On je najavio da će biti premijer "svih izraelskih građana, bez izuzetaka".

"Postoje mnogi koji pozdravljaju izborne rezultate, ali ima i onih koji proriču nečuvene stvari i plaše javnost, nije prvi put da se takve stvari govore", rekao je Netanjahu.

On je podsjetio da se to desilo prvom lideru Likuda Menahemu Beginu, a i njemu samom, te da nije bilo istina tada, a ni sada.

"Namjeravam da budem premijer svakome, onima koji su me izabrali i onima koji nisu. To je odraz onoga u što vjerujem i što rukovodi mojim akcijama", dodao je 73-ogodišnji Netanjahu.

Poslije perioda političkog zastoja bez presedana i pet izbora za manje od četiri godine, Netanjahu se vraća da šesti put bude premijer.

Netanjahua su za mandatara Hercogu preporučila 64 poslanika iz partija Likud, Šas, Ujedinjena Tora judaizam i Vjerski cionizam.

U konsultacijama sa šefom države je odlazećeg premijera Jaira Lapida za mandatara preporučilo 28 poslanika iz njegove partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) i Laburističke stranke lijevog centra, a preostalih 28 je odbilo da predloži bilo koga.

Netanjahu je bio premijer najduže u istoriji Izraela od 1996. do 1999. i od 2009. do 2021, ukupno 15 godina, od čega 12 uzastopno.

Smijenila ga je prošle godine koalicija osam ideološki različitih partija, uključujući, prvi put u istoriji Izraela, i jednu arapsku. One su imale zajednički cilj da ga zbace s vlasti pošto mu se sudi, između ostalog, i zbog korupcije.

On će imati na raspolaganju 28 dana da obrazuje vladu, uz mogućnost produženja tog roka za dvije nedjelje, ali čini se međutim da Netanjahu planira da taj zadatak završi brzo i pregovori o koaliciji su već u jeku.

Netanjahu, koji poriče sve optužbe, ima šansu da okonča političku nestabilnost sa ultradesničarima i da obrazuje kohezivnu vladu prvi put od 2019. godine, navodi AP. Uz to, konstatuje da će to biti "najdesnija vlada" u istoriji Izraela.

Očekuje se da nova vlada sprovede sveobuhvatne sudske reforme, što je već dugo prioritet izraelske desnice, a uključuje mogućnost smanjenja uticaja vrhovnog suda, prenosi Frans pres.

Itamar Ben-Gvir i Becalel Smotrič koji predvode savez Vjerski cionizam su javno zahtijevali kontrolu nad dva ključna ministarstva policije i odbrane.

Ben-Gvir je poznat po antiarapskoj retorici i zapaljivim pozivima da Izrael anektira čitavu Zapadnu obalu i zahtjevima da bezbjednosne službe koriste više sile kako bi se suprotstavile palestinskim neredima.

I sam predsjednik Hercog, čija je uloga u političkom životu Izraela ceremonijalna, rekao je Ben-Gviru da je zabrinut zbog njegovih stavova.

Smotrič za sebe kaže da je ponosan homofob, zagovara tradicionalno jevrejsko pravo u Izraelu, te ukidanje optužbi za zloupotrebu položaja, za šta je optužen Netanjahu, uz mito i prevaru.

Izbori u Izraelu održani su u vrijeme pojačanog nasilja između Izraela i Palestinaca.

Netanjahuov šesti mandat bi mogao biti obilježen još većim produbljivanjem jaza između njegovih pristalica i Izraelaca koji nisu glasali za njegov savez partija.

Ograničenja na širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali bi mogla da se smanje, a onda se može očekivati međunarodna osuda, navodi CNN.

Uz to bi svaka promjena statusa kvo na svetilištu Brdo hrama u Jerusalimu, gdje Jevrejima nije dozvoljeno da se mole, a ultradesničari tome teže, izazvala nove palestinske nerede i osudu novih izraelskih prijatelja u arapskom svijetu, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Maroka.

Ukoliko do 11. decembra postigne koalicioni sporazum o povjerenju novoj vladi, poslije sedam dana moglo bi se glasati, odnosno Netanjahu bi ponovo postao premijer 18. decembra.

Lapidova stranka: Netanjahu će predvoditi vladu uništenja

Partija centra Ješ atid (Ima budućnosti) odlazećeg premijera Izraela Jaira Lapida ocijenila je danas da je naredna vlada koju će predvoditi lider konzervativnog Likuda Benjamin Netanjahu biti "vlada uništenja".

Samo nekoliko trenutaka pošto je Netanjahuu povjeren mandat da obrazuje 37. izraelsku vladu, Lapidova stranka je objavila saopštenje da je danas "crni dan za izraelsku demokratiju".

U saopštenju se kritikuje Netanjahu, bivši premijer, kome se sudi za korupciju i optužuje za "ucjenjivanje svojih saučesnika", te ocjenjuje da im je "zajednički cilj da ga izvuku" sa suđenja i vrate unazad državu Izrael.

Jaš atid je kritikovao Netanjahua i ultradesne i ultraortodoksne stranke, sa kojima će obrazovati novu vladu, što zagovaraju antidemokratski plan, uključujući kontroverznu reformu sudstva, ograničenje prava LGBTQ zajednice i namjeru da sprovedu vjerske reforme.

"Nikada nećemo odustati od naše zemlje i liberalnih vrijednosti i nećemo dozvoliti da budućnost naše djece bude ugrožena. Borićemo se za jedinstvo u Knesetu (parlamentu) na gradskim trgovima, na mostovima dok ne zamijenimo vladu uništenja vladom promjene", navedeno je u saopštenju.

Lapidovu vladu činilo je osam ideološki raznolikih partija kojima je zajednički cilj bio da smijene Netanjahua jer mu se sudi za mito, prevaru i zloupotrebu položaja u tri slučaja.

Netanjahu poriče sve optužbe i tvrdi da je žrtva "lova na vještice".

Bonus video: