U izraelskom napadu na centralnu Siriju stradala dva vojnika

Baza se nalazi u proviniciji Homs, a projektile su ispalili izraelski avioni dok su nadlijetali susjednu državu Liban. Izrael je posljednjih godina izveo stotine napada po dijelu Sirije koji kontroliše njena vlada, ali vlasti u Tel Avivu rijetko priznaju ili komentarišu takve operacije

2787 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Dva sirijska vojnika su poginula a tri su ranjena u raketnom napadu Izraela na jednu vazduhoplovnu bazu u centralnoj Siriji, saopštila je vojska ove bliskoistočne zemlje.

Baza se nalazi u proviniciji Homs, a projektile su ispalili izraelski avioni dok su nadlijetali susjednu državu Liban, navodi se u saopštenju sirijske vojske i dodaje da su neki projektili oboreni prije no što su stigli do ciljeva.

Prethodno je organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestila o snažnim eksplozijama u proviniciji Homs, kada su četiri izraelska projektila pogodila tamošnju vojnu vazduhopolovnu bazu Šajrat.

Prema navodima ove organizacije, na meti su bili i položaji proiranskih boraca u ovoj oblasti.

Napad je uslijedilo pošto su u vazdušnom prostoru Libana opaženi izraelski ratni avioni.

Oni ponekad prelijeću teritoriju Libana da bi gađali ciljeve u Siriji.

Izrael je posljednjih godina izveo stotine napada po dijelu Sirije koji kontroliše njena vlada, ali vlasti u Tel Avivu rijetko priznaju ili komentarišu takve operacije.

Izrael, međutim, priznaje da su mu na meti baze naoružanih grupa koje podržava Iran, poput libanskog Hezbolaha.

Hezbolah je poslao u Siriju hiljade svojih boraca kao podršku trupama sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Prošlog utorka došlo je do vazdušnih napada duž granice Sirije sa Irakom, a na meti za sada nepoznatih napadača bili su borci koje podržava Iran. U ovim napadima bilo je žrtava, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti.

Među mrtvima bilo je iranskih državljana, rekli su pripadnici paravojnih jedinica u Iraku.

Vojska SAD je saopštila da ona nije ta koja je izvela napade, a neki sirijski opozicionari su za napad okrivili Izrael.

Ta zemlja je, pak, 17. septembra izvela napad na međunarodni aerodrom kod Damaska i obližnje vojne postaje, i tom prilikom je pet sirijskih vojnika poginulo.