Bajden nakon sastanka sa Sijem: Ne želim sukob, apsolutno vjerujem da ne treba da bude novog Hladnog rata

Bajden je pred novinarima ponovio američku podršku politici "jedne Kine", prema kojoj Vašington priznaje vladu u Pekingu kao legitimnu, dok istovremeno održava neformalne odnose i odbrambene veze sa Tajvanom

5704 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2022. 16:42h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden Džozef Bajden usprotivio se na današnjem sastanku sa predsjednikom Kine Si Đinpingom "prisilnim i sve agresivnijim akcijama" Pekinga prema Tajvanu i izrazio zabrinutost za ljudska prava povodom ponašanja kineskih vlasti u Sinđijangu, Tibetu i Hong Kongu, saopštila je Bijela kuća.

Na prvom uživo sastanku sa Bajdenom otkako je postao predsjednik SAD, kineski predsjednik je rekao da je tajvansko pitanje u samoj srži ključnih interesa Kine, temelj političke osnove odnosa Kine i SAD i prva "crvena linija" koja se ne smije preći u odnosima dvije zemlje, navodi kineska agencija Sinhua.

Bajden je kazao kineskom kolegi da će SAD "nastaviti da se energično takmiče" sa Kinom, ali da "konkurencija ne bi trebalo da pređe u sukob", navela je Bijela kuća u saopštenju o tročasovnom susretu dva lidera na indonežanskom ostrvu Bali, gdje oni učestvuju na samitu Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20).

Si i Bajden
Si i Bajdenfoto: Reuters

"SAD će se, kada je riječ o Kini, žestoko takmičiti, ali ja ne želim sukob. Apsolutno vjerujem da ne treba da bude novog Hladnog rata", naveo je Bajden na konferenciji za novinare poslije sastanka, prenosi Asošiejted pres.

Si je kazao da on i Bajden, kao lideri dvije velike zemlje, moraju da postave pravi kurs za bilateralne odnose.

On je na sastanku pozvao Bajdena da "zacrta pravi kurs" i da "podigne odnos" Kine i SAD, i dodao da je spreman za "iskrenu i dubinsku razmjenu mišljenja" sa Bajdenom.

Bajden je pred novinarima ponovio američku podršku politici "jedne Kine", prema kojoj Vašington priznaje vladu u Pekingu kao legitimnu, dok istovremeno održava neformalne odnose i odbrambene veze sa Tajvanom.

Dodao je da ne vjeruje da postoji "bilo kakav neposredni pokušaj Kine da izvrši invaziju na Tajvan", uprkos nedavnom kineskom zveckanju oružjem.

Prema saopštenju Bijele kuće, Bajden i Si su se složili da "nuklearni rat nikada ne treba voditi" i da u njemu ne može biti pobjednika, "i istakli svoje protivljenje upotrebi ili prijetnji upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini". To se odnosilo na prijetnje zvaničnika Rusije da će upotrijebiti atomsko oružje poslije neočekivano slabih rezultata ruske vojske u prvih devet mjeseci invazije na Ukrajinu.

"Kao lideri dvije nacije, dijelimo odgovornost da pokažemo da Kina i SAD mogu da prevazilaze razlike, da spriječimo da nadmetanje dođe blizu sukoba i da pronađemo načine da zajedno radimo na hitnim globalnim pitanjima", rekao je Bajden na sastanku.

Lider Kine je naveo da dvije strane treba da rade sa svim zemljama kako bi donijele više nade u svjetski mir, veće povjerenje u globalnu stabilnost i jači podsticaj zajedničkom razvoju.

Sastanak Bajdena i Sija na Baliju, uoči samita lidera G20, počeo je srdačnim rukovanjem. To je prvi sastanak dva lidera uživo otkako je Bajden postao predsjednik SAD u januaru 2021. godine. Dva lidera su prethodno pet puta razgovarali telefonom ili preko video linka.

Bonus video: