Bajden: Demokrate će zadržati poziciju, nemamo snagu da pravo na abortus pretočimo u federalni zakon

Pravo na abortus je u Americi bilo garantovano sudskim presedanom "Ro protiv Vejda" (Roe v Wade) iz 1973. godine, ali je Vrhovni sud SAD, u kojem od početka ove decenije većinu čine sudije konzervativnog opredjeljenja, početkom ljeta ove godine oborio taj presedan, pa je regulativa prava na abortus prepuštena saveznim državama

5024 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da će Demokratska stranka, kojoj on pripada, zadržati svoju poziciju u vezi sa zaštitom prava na abortus, ali da nema glasačku snagu u Kongresu da to pravo pretoči u federalni zakon, javlja Si-En-En (CNN).

Pravo na abortus je u Americi bilo garantovano sudskim presedanom "Ro protiv Vejda" (Roe v Wade) iz 1973. godine, ali je Vrhovni sud SAD, u kojem od početka ove decenije većinu čine sudije konzervativnog opredjeljenja, početkom ljeta ove godine oborio taj presedan, pa je regulativa prava na abortus prepuštena saveznim državama.

Rezultat su bila dramatična ograničenja ili potpuna zabrana tog prava u brojnim državama u kojima vlast drže republikanci.

Bajden je rekao novinarima na Baliju da je za pretvaranje bivšeg presedana "Ro protiv Vejda" u federalni zakon potrebno 60 glasova u Senatu, ali demokrate - iako sada trže tijesnu većinu - nemaju toliku većinu.

"Mislim da Amerikanci ne mogu očekivati mnogo više od onog da ćemo zadržati našu poziciju" prema abortusu, izjavio je Bajden i dodao: "Mislim da nema dovoljno glasova da se (presedan) pretoči u zakon, osim ako se nešto neuobičajeno ne desi u Predstavničkom domu (Kongresa)".

Na nedavno završenim međuizborima za Kongres, demokrate su zadržale tijesnu većinu u gornjem domu, Senatu, ali se čini da će republikanci preuzeti kontrolu nad donjim Predstavničkim domom.

Bajden je ponovo iznio predviđanje da će demokrate "doći na veoma tijesnu razdaljinu (republikancima) u Predstavničkom domu".

Za kontrolu nad donjim domom Kongresa mora se imati najmanje 218 mandata. Republikanci za sada imaju 211 i demokrate 204 osvojena mandata, a čekaju se rezultati izbora iz najzapadnijih saveznih država SAD, ponajviše iz Kalifornije.