Si poručio Bajdenu: Pitanje Tajvana je prva crvena linija koja se ne smije preći

Razgovor dva lidera trajao je tri sata, a kako piše agencija Frans pres (AFP) cij je bio da se spriječi da rivalstvo dvije zemlje preraste u sukob

6437 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping i Bajden, Foto: Reuters
Si Đinping i Bajden, Foto: Reuters

Pitanje Tajvana je "u centru ključnih interesa Kine" i "prva crvena linija" u bilateralnim odnosima to se ne smije preći, rekao je tokom sastanka kineski predsednik Si Đinping američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu.

Na sastanku održanom na indonezijskom ostrvu Bali, prvom između dvojice lidera otkako je Bajden postao predsjednik, Si je pozvao predsjednika SAD da američke obaveze date Pekingu u vezi s Tajvanom pretvori u konkretne postupke.

"Tajvansko pitanje je u samoj srži ključnih interesa Kine, temelj političkog temelja kinesko-američkih odnosa i prva crvena linija koja se ne smije preći u kinesko-američkim odnosima", rekao je Si, objavila je novinska agencija Sinhua, prenosi Rojters.

Peking gleda na Tajvan kao na neodvojivi dio Kine. Demokratski izabrana vlada ovog samoupravnog ostrva odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu nad njim, dok Kina posljednjih godina često optužuje Sjedinjene Države da ohrabruju nezavisnost Tajvana.

Nakon sastanka Bajden je rekao da želi osigurati da nema nesporazuma sa Kinom i da misli da su on i Si "razumjeli jedan drugog".

Razgovor dva lidera trajao je tri sata, a kako piše agencija Frans pres (AFP) cij je bio da se spriječi da rivalstvo dvije zemlje preraste u sukob.

Bajdenova predsjednička povorka napustila je mjesto događaja nakon što su oba lidera izrazila nadu da dvije sile mogu da se izbore sa rastućim razlikama.

Prije sastanka obojica lidera su obećala da će izbjegavati sukobe.

"Svijet očekuje da će Kina i Sjedinjene Države na ispravan način održavati odnose", rekao je Si, dok je Bajden naveo da pokušava da "upravlja našim razlikama i spriječi da konkurencija postane sukob", prenosi agencija Frans pres (AFP).

Predsjednici dvije zemlje su se rukovali uz osmijeh ispred niza kineskih i američkih zastava u plesnoj sali u luksuznom hotelu Mulija u zalivu Nusa Dua na Baliju.

"Proveli smo mnogo vremena zajedno u vrijeme kada smo obojica bili potpredsjednici i divno je vidjeti vas", rekao je Bajden Siju i zagrlio ga, dodajući u primedbama pred novinarima da je posvećen održavanju otvorene linije komunikacije na ličnom i nivou vlada dvije zemlje.

"Kao lideri naše dvije nacije, dijelimo odgovornost, po mom mišljenju, da pokažemo da Kina i SAD mogu da upravljaju razlikama, da spriječe da se konkurencija... pretvori u sukob i da pronađemo načine da zajedno radimo na globalnim pitanja koja su hitna i koja zahtijevaju našu međusobnu saradnju".

On je pomenuo klimatske promjene i nesigurnost hrane kao probleme sa kojima svijet očekuje da se njihove dvije zemlje pozabave.

Odgovarajući Bajdenu, Si je rekao da kao lideri dvije velike zemlje moraju da zacrtaju svoj kurs, pronađu pravi pravac i unaprijede svoj odnos.

Predsjednik Kine je rekao da se raduje saradnji sa Bajdenom kako bi vratili odnos dvije zemlje na pravi put.

Nijedan lider nije nosio masku protiv COVID-a, iako članovi njihovih delegacija jesu.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je ranije novinarima na Baliju da sastanak ima namjeru "da stabilizuje odnose između Sjedinjenih Država i Kine i da se stvori izvjesnija atmosfera za američke kompanije".

Dodala je da je Bajden bio jasan sa Kinom u pogledu zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost u vezi sa ograničenjima osjetljivih američkih tehnologija i da je izrazio zabrinutost zbog pouzdanosti kineskih lanaca snabdijevanja robom poput minerala.

Bajden i Si, koji su imali pet telefonskih ili video poziva otkako je Bajden postao predsjednik u januaru 2021. godine, posljednji put su se lično sreli tokom Obamine administracije kada je Bajden bio potpredsjednik.

Malo je vjerovatno da će sastanak u ponedjeljak donijeti zajedničku izjavu, saopštila je Bijela kuća.

Samit Grupe 20 počinje 15. novembra i kako javlja agencija Rojters, očekuje se da će biti obilježen napetostima zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Samitu ne prisustvuje predsjednik Rusije Vladimir Putin, ali zemlju predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Bonus video: