Njujork tajms: Amazon se sprema da otpusti oko 10.000 zaposlenih

Veliki dio tih zaposlenih odnosi se na sezonske radnike regrutovane u periodima pojačane aktivnosti, kao što su praznici na kraju godine

5331 pregleda 2 komentar(a)
Amazon, Foto: Reuters
Amazon, Foto: Reuters

Amazon se sprema da otpusti oko 10.000 zaposlenih, čime ta onlajn platforma postaje najnoviji američki tehnološki gigant koji odgovara na ekonomsku krizu takvim mjerama, piše Njujork tajms.

Taj broj predstavlja nešto manje od jedan odsto zaposlenih u grupi koja je imala 1,6 miliona zaposlenih u svijetu krajem 2021. godine.

Veliki dio tih zaposlenih odnosi se na sezonske radnike regrutovane u periodima pojačane aktivnosti, kao što su praznici na kraju godine.

Prema Njujork tajmsu otpuštanja se odnose na odjeljenje Amazon uređaji (Amazon Devices), elektronski uređaji opremljeni sa glasovnom asistentkinjom Aleksom ili tabletom za čitanje Kindl, na maloprodajnu i na kadrovsku službu.

Nije navedeno kako će to biti raspoređeno po zemljama, ali je Njujork tajms naveo da bi ukupan broj otpuštenih mogao da raste.

Amazon, koji za sada nije želio da komentriše, već je prije dvije nedjelje najavio zamrzavanje zapošljavanja u svojim kancelarijama.

Prošle srede je Meta, matična kompanija Fejsbuka, objavila da ukida 11.000 radnih mjesta, odnosno oko 13 odsto svoje radne snage.

Dvije kompanije u Silicijumskoj dolini, kompanija za onlajn plaćanja Strajp i platforma za vožnje Lift takođe su nedavno objavile velika otpuštanja.

Tviter, koga je nedavno kupio Ilon Mask, otpustio je oko polovine svojih 7.500 zaposlenih.

Bonus video: