Makron zatražio od predsjednika Kine da interveniše kod Putina

Predsjednik Francuske je pozvao kineskog kolegu da ujedine snage protiv rata u Ukrajini, ističući da je "stabilnost" u svijetu takođe u interesu Kine

3644 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je danas od kineskog lidera Sija Đinpinga da interveniše kod ruskog kolege Vladimira Putina kako bi ga ubijedio da se vrati za pregovarački sto u cilju sprečavanja eskalacije rata u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

"Predsjednik Francuske traži od Kine da doprinese slanju poruka predsjedniku Putinu kako bi se izbjegla eskalacija (rata u Ukrajini) uz poziv da se ozbiljno vrati za pregovarački sto", dodaje se u saopštenju.

Makron se nalazi u Indoneziji gdje je u toku samit lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20).

Si Đinping je u razgovoru sa Makronom na marginama G20 "pružio podršku evropskim posredničkim naporima", posebno francuskom predsjedniku, i "veoma je odlučno ponovio svoje protivljenje upotrebi atomskog oružja" Rusa u Ukrajini, dodala je Jelisejska palata.

Predsjednik Francuske je pozvao kineskog kolegu da ujedine snage protiv rata u Ukrajini, ističući da je "stabilnost" u svijetu takođe u interesu Kine.

Makron i Si su takođe razgovarali o bilateralnim odnosima, dok predsjednik Francuske planira posjetu Kini početkom 2023. godine ukoliko to dozvole zdravstveni uslovi zbog koronavirusa.