Kevin Mekarti republikanski kandidat za šefa Predstavničkog doma američkog Kongresa

Mukotrpno brojanje glasova poslije nedavnih izbora na sredini mandata još je u toku

4269 pregleda 0 komentar(a)
Kevin Mekarti, Foto: Reuters
Kevin Mekarti, Foto: Reuters

Republikanska stranka izabrala je danas Kevina Mekartija za šefa partije u američkom Kongresu čime mu se otvara put da u januaru preuzme stratešku komandu Predstavničkog doma tog tijela.

Pedesetsedmogodišnji Mekarti koji je držao odgovorne pozicije u donjem domu Kongresa od 2014. godine, imao je kao protivkandidata Endija Bigsa člana moćne ultrakonzervativne grupe Fridom Kokus. Republikanci su glasali tajnim glasanjem.

Kevin Mekarti sada treba da pobijedi u glasanju na plenarnoj sednici donjeg doma 3. januara kada 435 novoizabranih predstavnika Predstavničkog doma, republikanaca i demokrata, budu birali predsjednika tog tijela. Predsjednik Predstavničkog doma je treća najvažnija ličnsot u američkoj politici poslije predsjednika i potpredsjednika SAD.

Očekuje se da će to glasanje biti veoma tijesno pošto izgleda da će republikanci imati vrlo tanku većinu u Predstavničkom domu. Mukotrpno brojanje glasova poslije nedavnih izbora na sredini mandata još je u toku.

Kevin Mekarti je oslabljen time što su republikanci podbacili na ovim izborima i nije se dogodio takozvani "crveni talas" koji su prognozirali konzervativci.

Svako odstupanje sa strane republikanaca će znatno iskomplikovati njegov izbor za šefa Predstavničkog doma i desno krilo stranke je dalo k znanju da će postavljati svoje uslove prije nego što ga podrže.

On 2015. za malo nije uspio da postane predsjednik Predstavničkog doma.

Bonus video: