Vašington pozvao vojsku da se prikloni Gvaidu

Jedan od generala juče otkazao podršku Maduru
682 pregleda 0 komentar(a)
Lider opozicije i samoproglašeni predsjednik: Gvaido, Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES/REUTERS
Lider opozicije i samoproglašeni predsjednik: Gvaido, Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES/REUTERS
Ažurirano: 03.02.2019. 09:53h

Vašington je pozvao venecuelsku vojsku da pređe na stranu samoproglašenog predsjednika Huana Gvaida, kao što je učinio general vazdušnih snaga Francisko Janez koji je rekao da više ne priznaje "diktatorsku vlast" Nikolasa Madura.

"Sjedinjene Države pozivaju sve pripadnike vojske da pođu za primjerom generala Janeza i da zaštite mirne protestante koji podupiru demokratiju", objavio je na Twitteru savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Bolton.

Visoko naredništvo optužilo je na Twitteru generala Janeza za izdaju. On je prvi aktivni venecuelski general koji je priznao Gvaida otkad se proglasio privremenim predsjednikom 23. januara.

Gvaido je u četvrtak rekao da su održani tajni sastanci opozicionih čelnika i predstavnika oružanih snaga jer je vojska "ključna" za svrgavanje s vlasti socijalističkog predsjednika Madura.

"Održali smo tajne sastanke s članovima vojske i sigurnosnih snaga. Ponudili smo oprost svima koji ne budu krivi za zločine protiv čovječnosti", napisao je Gvaido u komentaru za američki dnevnik The New York Times od četvrtka.

"Povlačenje vojne podrške Maduru presudno je u omogućavanju promjena u vladi, a većina se slaže da je trenutno stanje u Venecueli neodrživo", dodao je Gvaido, prenosi Hina.

U Venecueli, naftom bogatoj zemlji koja je nekad bila najbogatija u Latinskoj Americi, dvojica čelnika se bore za vlast: Nikolas Maduro kojeg ne priznaje dio međunarodne zajednice i njegov politički protivnik Huan Gvaido kojeg podupiru Sjedinjene Države, većina latinoameričkih i neke evropske zemlje.

Četrdesetak ljudi je poginulo a više od 850 je uhapšeno od početka protesta 21. januara, pokazuju podaci UN-a.

Američki potpredsjednk Majk Pens koji je u petak boravio u posjeti Majamiju, rekao je da je "došlo vrijeme da se Madurova diktatura jednom zauvijek prekine". "SAD će i ubuduće činiti diplomatski i privredni pritisak kako bi osigurao miran prelaz u demokratiju", istakao je.

Bonus video: