Jača uloga SZO u budućim pandemijama

U toku su pregovori o novima pravilima u cilju jačanja svjetske odbrane od novih patogena

4550 pregleda 2 komentar(a)
Tedros Adanom Gebrejesus, Foto: Rojters
Tedros Adanom Gebrejesus, Foto: Rojters

Pregovori o novim pravilima za postupanje tokom pandemije su u toku u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a cilj je da do maja 2024. godine bude postignut pravno obavezujući sporazum između svih 194 članice agencije UN.

Novi sporazum je prioritet šefa SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa dok počinje njegov drugi petogodišnji mandat na čelu agencije. Cilj je osnažiti svjetsku odbranu od novih patogena nakon pandemije kovida-19 koja je, prema podacima SZO, odnijela živote preko 6,5 miliona ljudi, navodi Rojters.

Sama globalna zdravstvena agencija suočava se sa pozivima za reformu nakon što ju je nezavisni panel opisao kao “nedovoljno moćnu” kada je izbila pandemija kovida, sa ograničenom sposobnošću da istražuje epidemije i koordinira mjere suzbijanja.

pandemija kovida-19
foto: REUTERS

SZO već ima obavezujuća pravila poznata kao Međunarodne zdravstvene regulative iz 2005. u kojima su naznačene obaveze država gdje događaji u vezi sa javnim zdravlje imaju potencijal da se prošire izvan granica. Ta pravila uključuju hitno obavještavanje SZO o vanrednoj zdravstvenoj situaciji i mjere koje se odnose na trgovinu i putovanje.

Usvojena nakon epidemije SARS-a 2002. i 2003. godine, ove regulative se i dalje smatraju funkcionalnim za regionalne epidemije poput ebole, ali nedovoljne za globalnu pandemiju. Države članice su se u julu saglasile da novi sporazum treba da bude zakonski obavezujući. To bi bio tek drugi takav zdravstveni sporazum nakon Okvirne konvencije o kontroli duvana iz 2003, sporazuma čiji je cilj bio smanjenje pušenja kroz oporezivanje i pravila o oznakama i reklamiranju duvanskih proizvoda.

Nejasno je kako će funkcionisati regulative iz 2005. i novi sporazum o pandemiji. Jedan predlog je da se međusobno dopunjavaju, kako bi se postojeća pravila odnosila na lokalne epidemije, a nova pravila stupila na snagu u slučaju da SZO proglasi pandemiju - za što sada nema mandat. Ostaje da se utvrdi da li će pregovarači uključiti mjere poput sankcija kako bi osigurali poštovanje sporazuma.

Sporazum je predložila i EU i smatra se njegovim najvećim zagovornikom. Zemlje u razvoju žele da iskoriste pregovore kako bi obezbijedile bolji pristup vakcinama, nakon navoda o “vakcinalnom aparthejdu”.

Članice bi trebalo da daju prve povratne informacije na nacrt početkom narednog mjeseca, a budući da je uključeno toliko država, postizanje sporazuma neće biti lako, ističe Rojters.

Bonus video: